Trei agenţi de securitate, împuşcaţi mortal la o secţie de vot din Filipine

Publicat:

Trei agenţi locali de securitate au fost împuşcaţi mortal luni la o şcoală folosită ca secţie de votare în sudul Filipinelor, în ziua în care locuitorii arhipelagului sud-est-asiatic sunt chemaţi la urne pentru a-şi alege un nou preşedinte şi noi parlamentari, relatează dpa şi AFP, potrivit agerpres.

Atacul s-a produs în localitatea Buluan, la circa 1000 km sud de capitala Manila, la aproximativ o oră şi jumătate după deschiderea centrelor de votare.


Citeşte şi: UK impune noi sancţiuni împotriva Rusiei – Black News

Un responsabil al poliţiei locale a menţionat că nu au fost identificaţi autorii tirurilor şi că procesul de votare continuă.

În regiune, pe insula Mindanao, acţionează mai multe grupări înarmate, inclusiv rebeli comunişti şi militanţi islamişti.

Duminică seara, o explozie în faţa unui birou de vot s-a soldat cu nouă răniţi în localitatea Datu Unsay, tot pe insula Mindanao.

Alegerile sunt prin tradiţie o perioadă instabilă în Filipine, care au o legislaţie permisivă în privinţa armelor de foc şi o cultură politică violentă.

Circa 67 de milioane de filipinezi sunt chemaţi la vot în cadrul acestui scrutin în care urmează să fie desemnaţi preşedintele ţării, vicepreşedintele, deputaţii, jumătate din senatori, precum şi cei 81 de guvernatori provinciali şi alţi aleşi locali. Analiştii prevăd o participare puternică.

Zece candidaţi sunt în cursă pentru a-i succede preşedintelui în exerciţiu Rodrigo Duterte, care conform legislaţiei nu poate avea un nou mandat, favoritul fiind Ferdinand Marcos Jr., care, dacă se confirmă pronosticul sondajelor de opinie, va deveni primul candidat la preşedinţie ales cu majoritate absolută după răsturnarea de la putere a tatălui său.

Alegerea sa ar marca totodată revenirea la putere “dinastiei” Marcos, după aproape 40 de ani de exil. Marcos Jr., în vârstă de 64 de ani, supranumit “BongBong”, este singurul fiu al fostului dictator Ferdinand Marcos şi al Primei Doamne Imelda Marcos. Familia lui a fost forţată la exil în SUA după revolta populară din 1986 contra încălcării drepturilor omului şi a corupţiei generalizate.

Citeşte şi: 60 de morţi într-o şcoală bombardată din estul Ucrainei – Black News

În afară de Ferdinand Marcos Jr, doar vicepreşedinta în exerciţiu Leni Robredo mai este cotată cu şanse de a câştiga alegerile prezidenţiale, deşi în cursă se mai află nume cunoscute cum este legenda boxului Manny Pacquiao – fost campion mondial la opt categorii – sau actorul Francisco Domagoso.

Preşedintele autoritar Rodrigo Duterte îşi încheie mandatul de şase ani pe 30 iunie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

IGSU: O echipă de pompieri se pregătește de deplasare în Grecia

IGSU: O echipă de pompieri se pregătește de deplasare în Grecia Echipa pompierilor de combatere terestră a incendiilor forestiere din cadrul IGSU al MAI se...

Episcopul de Bălţi şi Făleşti, mesaj antiromânesc la Moscova: ‘Mitropolia Basarabiei este un factor destabilizator în R.Moldova’

Episcopul de Bălţi şi Făleşti, mesaj antiromânesc la Moscova: 'Mitropolia Basarabiei este un factor destabilizator în R.Moldova' Mai mulți deputaţi şi reprezentanţi din regiunea transnistreană...

Moscova își dorește victoria lui Trump în SUA. Analiza presei din Rusia despre plusurile și minusurile acestei variante

Moscova își dorește victoria lui Trump în SUA. Analiza presei din Rusia despre plusurile și minusurile acestei variante Conducerea Rusiei urmărește campania prezidențială din SUA...

Judecătoarea Sanduța, după audierea repetată la Pre-Vetting a Marinei Rusu: ‘Hărțuită de o comisie care se străduiește disperat să supraviețuiască blamărilor și urii poporului’

Judecătoarea Sanduța, după audierea repetată la Pre-Vetting a Marinei Rusu: 'Hărțuită de o comisie care se străduiește disperat să supraviețuiască blamărilor și urii poporului' Judecătoarea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.