X

Trei astronauţi au decolat spre staţia spaţială chineză – VIDEO

Prima misiune cu echipaj uman trimisă de China către staţia sa spaţială, aflată în construcţie, a decolat joi cu trei astronauţi la bord, informează AFP, potrivit agerpres.

Într-un nor uriaş de fum cenuşiu, racheta Long March 2F a părăsit platforma de lansare de la Centrul de lansare spaţială Jiuquan din deşertul Gobi.

Citeşte şi: Marea Britanie AMÂNĂ vaccinarea copiilor – Black News

Cei trei astronauţi vor petrece trei luni în primul modul al staţiei, care se aşteaptă să aibă o durată de viaţă în spaţiu de cel puţin zece ani.

Este primul zbor cu echipaj uman efectuat de China în ultimii aproape cinci ani şi va reprezenta o perioadă-record petrecută în spaţiu.

În contextul unor relaţii tensionate cu Occidentul, succesul misiunii este o chestiune de prestigiu pentru Beijing, care se pregăteşte să sărbătorească pe 1 iulie centenarul Partidului Comunist Chinez (PCC).

China a decis să îşi construiască propria staţie spaţială după ce Statele Unite au refuzat să îi permită să participe la Staţia Spaţială Internaţională.

Citeşte şi: Marea Britanie AMÂNĂ vaccinarea copiilor – Black News

Staţia Spaţială Internaţională, care reuneşte Statele Unite, Rusia, Canada, Europa şi Japonia, urmează să iasă din uz în 2024, chiar dacă NASA a menţionat o posibilă prelungire după 2028.

Miercuri, astronautul francez Thomas Pesquet şi coechipierul său american Shane Kimbrough au finalizat cu succes o plimbare spaţială de peste şapte ore pentru a instala un panou solar de nouă generaţie în exteriorul Staţiei Spaţiale Internaţionale. 

Tags: BeijingChinadeşertul GobiJiuquanLong March 2FStaţia Spaţială Internaţională (ISS)statie spatiala
Categorii: Știrile zilei