X

Trei cetăţeni australieni au fost reţinuţi în Iran

Sistemul judiciar iranian a confirmat marţi deţinerea a trei cetăţeni australieni, care sunt acuzaţi de spionaj, a raportat marţi agenţia iraniană Tasnim citându-l pe purtătorul de cuvânt al Autorităţii judiciare, Gholamhossein Esmaili, informează AFP, potrivit agepres.

Esmaili a anunţat că motivul arestării celor trei australieni l-au constituit acţiuni de spionaj şi efectuarea de fotografii în zone militare, precizează Tasnim, agenţie de presă apropiată ultarconservatorilor.

Citeşte şi: Trump vorbeşte despre o vizită la Phenian: ‘Nu cred că suntem gata pentru asta’

Esmaili nu a identificat persoanele reţinute şi nu a dat detalii despre momentul în care au fost arestate.

Ministerul de externe al Australiei a anunţat că oferă asistenţă consulară familiilor a trei australieni reţinuţi în Iran după ce ziarul britanic The Times a relatat că două femei cu dublă cetăţenie britanică şi australiană şi iubitul australian al uneia dintre ele au fost reţinuţi în Iran.

Ziarul citat nu a identificat persoanele cu dublă cetăţenie, britanică şi australiană, la cererea Ministerului de Externe britanic şi a indicat că guvernul australian a preluat ambele cazuri.

Citeşte şi: Turcia, Rusia şi Iranul s-au angajat să menţină stabilitatea în Idleb

În schimb, Canberra a anunţat că doi dintre australienii arestaţi sunt un cuplu de turişti, Jolie King şi Mark Firkin, originari din Perth (vest). A treia persoană a fost identificată drept universitară, Kylie Moore-Gilbert, specializată în politica Orientului Mijlociu (OM) şi mai precis în cea a ţărilor din Golf. Aceasta din urmă ar fi arestată de “mai multe luni” în Iran, din motive care rămân vagi, iar arestarea ei nu ar avea nimic de-a face cu cea a celor doi compatrioţi ai săi.

Marea Britanie a indicat miercuri că a comunicat ambasadorului Iranului preocuparea în legătură cu situaţia celor două persoane cu dublă cetăţenie britanică şi australiană reţinute în Iran.

Potrivit agenţiei Tasnim, preluată de AFP, aceste cazuri fac obiectul a două dosare separate şi cei trei australieni “sunt în aşteptarea procesului lor”.

Tags: australiaGholamhossein EsmailiIranteheran
Categorii: Știrile zilei