X

Trei companii din Moldova ar fi livrat piese de avion în Rusia, în ciuda sancțiunilor occidentale

Trei companii din Moldova ar fi livrat piese de avion în Rusia, în ciuda sancțiunilor occidentale

Companii moldovene au continuat să intermedieze vânzări de piese de avion în Rusia și în 2023, în ciuda sancțiunilor europene, arată o nouă investigație a Europei Libere. UE a spus că este „îngrijorată” de relatările despre eludarea sancțiunilor și că guvernul de la Chișinău ar trebui să ia măsuri, potrivit europalibera.org.

Investigația Europei Libere arată că trei companii din R. Moldova au vândut, în 2022 – 2023, unor companii aeriene din Federația Rusă componente pentru avioane în valoare de circa 15 milioane de dolari.

Acest lucru a fost posibil pentru că R. Moldova nu a aderat la regimul de sancțiuni anti-ruse în domeniul aviației, pe care Uniunea Europeană l-a adoptat ca răspuns la invazia rusească la scară largă în Ucraina, în 2022.

Citește și A fost lansată seria de mărci poștale dedicată Anului dragonului

Date ale Serviciului Vamal al Federației Ruse examinate de Europa Liberă arată că tranzacțiile prin intermediul firmelor moldovene au început la câteva luni de la startul invaziei. Companiile moldovene Airrock Solutions, Maxjet Service și Aerostage Services au livrat piese unor jucători cunoscuți din Rusia, inclusiv firmelor Pobeda, S7 Engineering, Sibiri, Rossia. 

Citeşte mai departe pe Europa Liberă România 

Tags: avionMoldovapiese de schimbrusia
Social