Trei drone încărcate cu explozivi au lovit nordul Irakului

Publicat:

Trei drone încărcate cu explozivi au lovit nordul Irakului, în apropiere de Erbil, capitala Kurdistanului irakian, unde se află un consulat american, au anunţat sâmbătă autorităţile kurde, transmite AFP, potrivit agerpres.

Atacul a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă. Două drone au lovit o casă, dar a treia nu a explodat, a indicat unitatea antiteroristă a Kurdistanului.


Citește și : Derek Chauvin, condamnat la 22 de ani şi jumătate de închisoare pentru uciderea afro-americanului George Floyd

Anunţul intervine în aceeaşi zi în care Hashd al-Shaabi, o coaliţie militară pro-Iran care se opune prezenţei americane în Irak, a organizat o paradă în apropiere de Bagdad, la care au asistat înalţi responsabili irakieni.

Consulatul american a condamnat pe Twitter acest nou atac, ce ‘reprezintă o încălcare clară a suveranităţii irakiene’.

De la începutul anului, în jur de 43 de atacuri, de care SUA acuză sistematic facţiunile pro-Iran, au vizat interesele americane în Irak.

La începutul lunii iunie, trei drone au lovit aeroportul din Bagdad, unde sunt desfăşuraţi şi militari americani, după ce cinci rachete fuseseră trase împotriva unei baze aeriene unde operează companii americane.

După această demonstraţie de forţă, autorităţile irakiene au anunţat eliberarea lui Qassem Mouslah, unul din comandanţii cei mai influenţi ai Hashd al-Shaabi, suspectat că a ordonat recenta asasinare a unui contestatar al puterii.

Citește și : Armata rusă lansează exerciţii militare în Marea Mediternană în plin dezacord cu Regatul Unit

Considerată de analişti ca principala forţă politică în Irak, Hashd a ţinut sâmbătă o paradă militară în provincia Diyala, învecinată cu Bagdad la est, pentru a-şi sărbători a şaptea aniversare.

Cu acest prilej, Hashd şi-a etalat armele, mai ales lansatoare de rachete, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea de stat. La paradă au asistat şi responsabili irakieni de rang înalt, printre care prim-ministrul Mustafa al-Kazimi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.