X

Trei indigeni au fost ucişi în Columbia, pe fondul intensificării unui val de violenţe

Trei indigeni au fost ucişi marţi în Columbia, pe fondul unui val de violenţe ce continuă să zguduie ţara, informează miercuri dpa, scrie agerpres.

Crimele ar fi avut loc într-o rezervaţie de indigeni din municipalitatea Ricaurte în departamentul Narino (sud), a declarat guvernatorul de aici Jhon Rojas postului de radio Caracol. Cu toate acestea, el a adăugat că incidentul încă trebuie confirmat oficial.

Citește și : Preşedintele malian Ibrahim Boubacar Keita a demisionat

Asasinatele se produc la câteva zile după ce opt studenţi au fost împuşcaţi mortal în timp ce erau la o petrecere în Samaniego în acelaşi departament.

Marţea trecută, cadavrele cu urme de tortură a cinci tineri au fost descoperite în oraşul Cali (departamentul Valle del Cauca).

Un acord de pace din 2016 cu gruparea de gherilă FARC a contribuit la o scădere a asasinatelor, dar violenţa a crescut din nou în timp ce alte grupuri armate, angajate în traficul de cocaină, au ocupat zonele din care gherila s-a retras.

Aproximativ 1.000 de lideri ai societăţii civile au fost ucişi de la semnarea acordului, potrivit ONG-ului Indepaz. Peste 200 de foşti combatanţi FARC au fost de asemenea asasinaţi.

Se crede că crimele din Samaniego au ca scop răspândirea terorii pentru a face populaţia locală să accepte dominaţia grupurilor armate sau că ar fi legate de disputele dintre acestea.

Motivul crimelor din Cali nu este clar.

Citește și : Clinton, atac la adresa lui Trump: Un preşedinte pentru care locul de muncă înseamnă să petreacă zilnic ore în faţa televizorului

Criticii preşedintelui Ivan Duque afirmă că guvernul său a contribuit la violenţă nepunând pe deplin în aplicare aspecte ale acordului de pace din 2016, inclusiv dezvoltarea rurală.

“Circumstanţele din departamentul nostru sunt foarte critice”, a declarat Rojas, chemând guvernul să implementeze programele planificate pentru a permite fermierilor să înlocuiască cultivarea de coca – planta din care se produce cocaina – cu alte culturi.

Tags: CaracolcolumbiaindigeniSamaniegotortura
Categorii: Știrile zilei