X

Trei instituții de învățământ agricol din Moldova primesc soluții digitale

Trei instituții de învățământ agricol din Moldova primesc soluții digitale

Trei instituții de învățământ agricol din Moldova vor fi digitalizate, beneficiind de cele mai recente soluții tehnologice pentru agricultură.

Aproape 200 de hectare de vii, livezi și culturi de câmp digitalizate

Este vorba de Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău, Colegiul Tehnic Agricol din Soroca și Colegiul Agrar-Tehnic M.V. Frunze din Tiraspol, care vor implementa soluții digitale pe o suprafață totală de 196 de hectare, potrivit agrobiznes.md.

Citește și: Aproape 46% dintre moldoveni vor modificarea Constituţiei pentru aderarea la UE (sondaj)

Acest progres este realizat datorită companiei Euroalun, soluțiile tehnologice fiind furnizate de iFarms, datorită sprijinului oferit de Guvernul Elveției prin Proiectul OPTIM, implementat de Helvetas Moldova.

Instituțiile vor utiliza echipamente moderne, precum stații meteorologice, senzori de umiditate pentru sol și frunze, precum și capcane digitale pentru insecte, toate integrate într-o singură aplicație mobilă – iFarms.

În total, instituțiile de învățământ vor avea acces la 16 module gratuite pentru todeauna și 18 module Pro pentru durata de trei ani.

Alexandru Boian, Șef instruiri practice, CEVVC:

„Este o oportunitate extraordinară pentru noi. Vom putea gestiona cele 63 de hectare ale Centrului într-un mod mult mai eficient, folosind toate cele 18 module premium disponibile prin aplicație. Acest lucru este deosebit de util mai ales în contextul noii specialității disponibile în cadrul CEVVC – Digitalizarea sectorului vitivinicol. Fiecare student va avea posibilitatea să-și creeze propriul cont și să realizeze propriile analize, monitorizări care se vor păstra de-a lungul timpului. Este un instrument indispensabil în agricultura de astăzi pentru care mulțumim proiectului OPTIM și Euroalun”.

Cele trei instituții de învățământ vor utiliza soluțiile pentru viile, livezile și culturile de câmp pe care le au în gestiune.

Ce aduc noile soluții digitale?

Utilizatorii aplicației au posibilitatea să înregistreze câmpurile, activitățile, flota de utilaje, construcțiile aferente, notițe și alte date importante, având acces la imagini din satelit, registrul PUF utilizate în UE, dar și un chat de asistență.

În cazul unei probleme, pot fi încărcate poze pentru identificarea unor boli sau probleme specificegratuit, modulul boli și dăunători fiind mereu la îndemână, iar informațiile cum ar fi analizele de sol, certificările reviziile tehnice și asigurări la fel pot fi stocate. Toate acestea fiind gratuite pentru utilizatori pentru totdeauna.

Experiența și problemele pot fi împărtășite cu agronomi, contabili sau tehnicieni care vor oferi suport. În câmp, tinerii vor putea monitoriza în regim real starea culturilor, datorită:

Capcanelor digitale pentru insecte, conectate la modulul de monitorizare a dăunătorilor, oferă date în timp real despre populațiile de insecte dăunătoare, permițând intervenții precise și eficiente.

Aplicația mai dispune de: Modul de irigare, Monitorizare automată și prognoză insecte, Finanțe, Managementul operațiunilor, Planificarea culturilor și buget, Hartă de prescripție și analiză fișiere, Telemetrie și satelit PRO, Raport avansat și Multifarm.

Citește și: Preşedintele Comitetului militar al NATO: Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă

Petru Copachinschi, expert în digitalizare iFarms:

„Această inițiativă reprezintă un pas important în digitalizarea agriculturii din Moldova, oferind atât instituțiilor de învățământ, cât și viitorilor fermieri sau specialiști din sector acces la tehnologii moderne care vor crește productivitatea și sustenabilitatea în agricultură. Urmează să realizăm o serie de instruiri în care tinerii vor dobândi abilitățile necesare pentru a utiliza eficient toate modulele oferite, astfel încât să poată beneficia la maxim de toate de toate avantajele digitalizării”.

Investiția în educație și tehnologie poate transforma agricultura locală într-un domeniu mai eficient, competitiv și orientat spre viitor, iar aceste inițiative demonstrează acest lucru.

 

 

Tags: agricolMoldova
Economie