Trei lideri catalani închişi sesizează Grupul de lucru al ONU privind detenţiile arbitrare

Publicat:

Trei membri ai fostului executiv catalan destituit, încarceraţi în prezent într-o închisoare din Madrid, au sesizat Grupul de lucru al ONU privind detenţiile arbitrare, au anunţat joi avocaţii reclamanţilor, într-o conferinţă de presă la Londra, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Oriol Junqueras, fostul vicepreşedinte al executivului catalan, Jordi Sanchez şi Jordi Cuixart, preşedinţii unor asociaţii secesioniste, sunt acuzaţi de rebeliune pentru rolul avut în demersurile de independenţă ale Cataloniei, printr-un referendum ilegal în octombrie urmat de declararea unilaterală a independenţei de Spania.


Citeşte şi: Incendiu puternic la un adăpost social din Japonia. Cel puţin 11 oameni au murit – FOTO

Guvernul de la Madrid a reacţionat imediat, plasând regiunea sub tutelă, destituind guvernul catalan şi dizolvând parlamentul pentru a convoca un scrutin regional la sfârşitul lui decembrie, soldat cu victoria separatiştilor.

‘Încarcerarea lor de către Spania constituie o insultă faţă de drepturile omului, şi are ca scop să-i împiedice să-şi joace rolul de reprezentanţi ai poporului catalan’, a declarat unul din avocaţi, Ben Emmerson, în conferinţa de presă.

‘Acest caz nu este destinat să ceară ONU să se pronunţe în chestiunea independenţei Cataloniei, ci (îşi propune) ca ONU să reafirme că un guvern nu poate reprima opozanţi politici pe calea unei detenţii arbitrare. Spania trebuie să-i pună în libertate pe aceşti oameni’, a adăugat avocatul.

Citeşte şi: Hong Kong. Mii de oameni evacuaţi după descoperirea unei bombe de 450 de kg – FOTO

Grupul de lucru al ONU privind detenţiile arbitrare face parte din Consiliul pentru Drepturile Omului, fiind compus din experţi cu misiunea sa este de a ancheta astfel de cazuri. Concluziile anchetelor nu sunt constrângătoare. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.