X

Trei lideri ai mişcării prodemocraţie din Hong Kong vor fi eliberaţi

Curtea supremă din Hong Kong a anunţat marţi că trei lideri ai mişcării prodemocraţie locale, printre care Joshua Wong, vor fi puşi în libertate, ceea ce anulează o decizie anterioară a instanţelor judecătoreşti, transmit Reuters şi Kyodo, potrivit agerpres.

Decizia a fost luată de un complet format din cinci judecători de la Curtea de Apel Final (curtea supremă din Hong Kong), condus de Geoffrey Ma.

Citeşte şi: Transporturile din centrul Japoniei sunt paralizate de o furtună de zăpadă

Joshua Wong (21 de ani), Nathan Law (24 de ani) şi Alex Chow (27 de ani) primiseră separat, printr-o decizie a Curţii de Apel, pedepse cuprinse între şase şi opt luni pentru rolul jucat în protestele prodemocraţie din 2014.

În vârstă de 21 de ani, Wong a devenit unul dintre liderii mişcării prodemocraţie din Hong Kong. Înainte de audierea de marţi, Joshua Wong a declarat că, ‘indiferent de consecinţe, va continua lupta pentru democraţie’.

Decizia Curţii de Apel Final stabileşte un precedent pentru viitoare procese intentate unor lideri ai mişcării ‘Occupy Central’ ce a reunit, timp de 79 de zile, mii de persoane pe străzile din Hong Kong.

Citeşte şi: Singurul condamnat pentru atacurile din 9/11 îl dă în judecată pe Donald Trump

La 28 septembrie 2014, mişcarea prodemocraţie s-a intensificat brusc la Hong Kong, iar pe străzi au ieşit în acea zi circa 100.000 de persoane. Ulterior, numărul manifestanţilor s-a redus considerabil, dar ei au continuat să ocupe pentru mai multe săptămâni două locuri-cheie – Amiralitatea şi un perimetru mai restrâns în Causeway Bay, cartier comercial condus de chinezi proveniţi de pe continent.

După ce a fost concesiune britanică, Hong Kong-ul a revenit sub autoritatea Beijingului în 1997, ca regiune semiautonomă cu sistem administrativ, juridic şi economic diferit de cel al părţii continentale a Chinei. 

Tags: Alex ChowCauseway BayChinaCurtea de Apel FinalGeoffrey Mahong kongJoshua WongNathan LawOccupy Central
Categorii: Știrile zilei