Trei moldoveni au mâzgălit SICRIE pe pereţii din Paris: “soldat francez în Ucraina”

Publicat:

Trei moldoveni au mâzgălit SICRIE pe pereţii din Paris: “soldat francez în Ucraina”

Trei cetăţeni moldoveni, suspectaţi a fi autorii unor graffiti cu sicrie sub care scria “soldat francez în Ucraina”, au fost inculpaţi de justiţia franceză, care i-a lăsat însă în libertate, a anunţat marţi Parchetul, informează AFP, potrivit stiripesurse.ro.

Aceşti tineri cetăţeni moldoveni, născuţi în 2001, 2004 şi 2006, au fost arestaţi în capitala franceză lângă Ministerul Transformării şi Funcţiei Publice, în noaptea de vineri spre sâmbătă, având asupra loc spray-uri şi şabloane, apoi plasaţi în arest.


Citeşte şi: Mai multe ţări de pe flancul estic al NATO se reunesc la Riga – Stiripesurse.md

Cu o zi înainte, opt grafitti cu sicrie şi alte trei cu cuvinte scrise cu alfabet chirilic au fost descoperite pe faţadele unor imobile din capitala franceză.

Trei moldoveni au mâzgălit SICRIE pe pereţii din Paris: “soldat francez în Ucraina”

Parchetul din Paris a declanşat luni o anchetă pentru distrugere în grup, în special a unui bun de utilitate publică, şi asociere în scopul comiterii de delicte.

Potrivit Ministerului Public, în final judecătorul de instrucţie i-a inculpat luni pentru distrugere uşoară în grup, delict pasibil de 15.000 de euro amendă şi muncă în folosul societăţii, şi i-a plasat sub statutul mai favorabil de martor asistat pentru asociere la grup infracţional.

Judecătorul “a considerat că faptele care le-au fost reproşate la punerea lor sub acuzare constituie nişte grafitti (…) care au cauzat distrugeri uşoare, mobilul politic neputând fi luat în considerare în aprecierea pagubei”, a raportat Parchetul.

Această calificare “împiedică plasarea sub control judiciar sau arestul preventiv al celor vizaţi”, care “prin urmare au fost lăsaţi în libertate”, a adăugat aceeaşi sursă.

Trei moldoveni au mâzgălit SICRIE pe pereţii din Paris: “soldat francez în Ucraina”

Sâmbătă seara, o sursă din poliţie a informat că ancheta este menită să “precizeze motivaţiile lor, cu o nouă suspiciune de ingerinţă străină”. “Pista unei ingerinţe străine nu a fost respinsă la acest stadiu”, a mai precizat Parchetul luni.

Ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova, Mihai Popşoi, “a condamnat în mod ferm acest incident” pe platforma X, vorbind despre “o strategie hibridă pentru a dăuna imaginii noastre pe plan internaţional”.

Aceste grafitti fac ecoul altor dosare recente, care au avut un puternic răsunet mediatic.

La începutul lui iunie, alţi trei bărbaţi cu cetăţenie străină erau suspectaţi că au depus sicrie la picioarele Turnului Eiffel, însă în acest stadiu ei nu au fost puşi sub acuzare, fiind la rândul loc plasaţi sub statutul mai favorabil de martor asistat pentru asociere cu răufăcători. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Papa Francisc va oficia o liturghie pe stadionul din Bruxelles pe 29 septembrie

Papa Francisc va oficia o liturghie pe stadionul din Bruxelles pe 29 septembrie Vaticanul a publicat vineri programul călătoriei papei Francisc în Luxemburg şi Belgia...

Operațiune-mamut în peste 20 de ţări europene, inclusiv România: Sute de milioane de euro în obiecte e artă furate, recuperate

Operațiune-mamut în peste 20 de ţări europene, inclusiv România: Sute de milioane de euro în obiecte e artă furate, recuperate Amfore, obiecte din aur, picturi:...

Femeie lovită de un automobil la poarta bisericii din Basarabeasca. Șoferul a dat bir cu fugiții

Femeie lovită de un automobil la poarta bisericii din Basarabeasca. Șoferul a dat bir cu fugiții O femeie a ajuns la spital, după ce a...

UE promite un ajutor de urgenţă de 400 de milioane de euro Autorităţii Naţionale Palestiniene

UE promite un ajutor de urgenţă de 400 de milioane de euro Autorităţii Naţionale Palestiniene Comisia Europeană a anunţat vineri că va oferi Autorităţii Naţionale...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.