X

Trei olandezi au fost arestaţi pentru că au vândut arme Statului Islamic

Poliţia olandeză a arestat trei bărbaţi suspectaţi că au vândut arme grupării teroriste Stat Islamic, urme din ADN-urile lor fiind găsite pe arme de foc confiscate în 2016 dintr-un imobil din Argenteuil, o suburbie a Parisului, unde fusese dejucat un proiect de atentat, a informat parchetul olandez marţi, transmit AFP şi dpa, potrivit agerpres.

‘Poliţia a arestat luni trei bărbaţi ale căror urme de ADN au fost găsite pe arme de foc într-o ascunzătoare a grupării Stat Islamic la Argenteuil’, a indicat parchetul, într-un comunicat.

Citeşte şi: O explozie ‘minoră’ a provocat evacuarea unei staţii de metrou din Londra – VIDEO

Unul din ei, identificat ca Reda Kriket, suspectat de implicare într-un proiect de atentat în ‘stadiu avansat’ în Franţa, fusese reţinut la 24 martie 2016 la Argenteuil, la vest de Paris, unde fuseseră operate percheziţii într-o clădire.

Proiectul de atentat nu părea să aibă legătură cu atacurile teroriste de la Bruxelles din 22 martie 2016, soldate cu cel puţin 31 de morţi şi 300 de răniţi şi revendicate de Stat Islamic.

Luni, poliţia olandeză a arestat un bărbat de 26 de ani, originar din Groningen (nord), şi un altul de 30 de ani, fără domiciliu stabil. Al treilea suspect, de 53 de ani, a fost reţinut la Zaanstad, în apropiere de Amsterdam.

Un al patrulea suspect, în vârstă de 22 de ani, nu a fost arestat, dar va fi interogat de poliţie.

Citeşte şi: SUA se retrag OFICIAL din Consiliul Drepturilor Omului al ONU

‘ADN-urile celor patru suspecţi au fost găsite pe interiorul unor arme de foc şi pe un sac de sport’, au precizat autorităţile.

În imobilul din Argenteuil au fost găsite cinci puşti de tip kalaşnikov, detonatoare, paşapoarte false, telefoane mobile şi înscrisuri jihadiste.

‘Cei trei suspecţi arestaţi vor fi trimişi în faţa judecătorului de instrucţie în cursul săptămânii şi nu pot fi în contact decât cu avocatul lor’, a precizat parchetul olandez. 

Tags: amsterdamArgenteuilarmefrantaGroningenolandaparisReda KriketStat Islamic (SI)Zaanstad
Categorii: Diaspora