X

Trei opozanţi iranieni au fost reţinuţi în Danemarca pentru ”apologia terorismului”

Trei membri ai unui grup separatist arab iranian acuzat de Teheran de un atentat comis recent în Iran au fost reţinuţi în Danemarca pentru ”apologia terorismului”, a anunţat miercuri poliţia daneză, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Atacul a avut loc pe 22 septembrie şi s-a soldat cu 24 de morţi la Ahvaz (sud-vestul Iranului). Un comando de cinci persoane a deschis focul la o paradă militară înainte de a fi împuşcate.

Citește și : Sonda Parker a realizat prima trecere prin apropierea relativă a Soarelui

Iranul a acuzat Mişcarea arabă de luptă pentru eliberarea Ahvaz, al cărui lider trăieşte în exil lângă Copenhaga, că este responsabil pentru atac.

Cei trei bărbaţi arestaţi sunt aceiaşi care, potrivit autorităţilor daneze, au fost vizaţi de un atac planificat pe teritoriul danez şi organizat de regimul iranian ca represalii la atentatul de la Ahvaz.

“Ei continuă să facă obiectul unor măsuri de securitate stricte din cauza ameninţărilor la adresa lor “, a declarat miercuri poliţia.

Poliţia ţării scandinave a anunţat pe 30 octombrie că a dejucat proiectul de atentat asupra celor trei adversari aflaţi în exil.

Un norvegian, născut în Iran, a fost arestat la Goteborg, Suedia, pe 21 octombrie, fiind suspectat de pregătirea unui atac din partea Iranului. El a fost observat de agenţi ai serviciului de securitate şi informaţii danez PET cercetând şi fotografiind casa liderului separatist.

Citește și : Un summit consacrat Brexit-ului presupune ajungerea la un acord în câteva zile

Danemarca şi-a rechemat ambasadorul de la Teheran şi a solicitat de atunci sprijin din partea aliaţilor săi pentru a decide sancţiuni.

Diplomaţia iraniană a respins aceste acuzaţii, acuzând duşmanii Iranului că doresc să afecteze relaţiile sale cu Europa.

La sfârşitul lunii septembrie, Teheranul a acuzat Danemarca, Olanda şi Marea Britanie că ”au adăpostit membri ai grupului terorist” responsabil de atentatul de la Ahvaz.

Tags: AhvazatentatdanemarcaIranseparatistteheranterorism
Categorii: DiasporaSinteze