X

Trei poliţişti ucişi de tiruri în timpul anihilării unei ‘celule teroriste’ în sudul Iordaniei

Trei membri ai forţelor de securitate iordaniene au murit în tiruri trase în anihilarea unei “celule teroriste” în sudul regatului, în timp ce un membru al acesteia, responsabil de moartea unui ofiţer săptămâna trecută, a fost ucis, a anunţat luni poliţia iordaniană, citată de France Presse, potrivit agerpres.

Un înalt responsabil al poliţiei, colonelul Abdelrazzak Al-Dalabih, a fost împuşcat mortal vineri în timpul manifestaţiilor la Maan, la 218 kilometri sud de Amman, împotriva creşterii preţurilor la combustibil.

Citește și : Iranul NU are nevoie de nicio ‘permisiune’ pentru dezvoltarea relaţiilor sale cu Rusia

Potrivit poliţiei iordaniene, “trei membri ai forţelor de securitate au fost ucişi şi alţi cinci răniţi luni în timpul unei operaţiuni vizând o celulă teroristă, inclusiv persoana responsabilă de moartea colonelului Al-Dalabih”.

Forţele de securitate “au înconjurat locaţia suspecţilor, care au deschis focul” asupra poliţiei. Aceasta a ripostat, a precizat poliţia într-un comunicat.

Operaţiunea a permis “arestarea a nouă persoane, inclusiv patru fraţi ai teroristului ucis”, “care erau în posesia armelor de foc”, a indicat poliţia, precizând că bărbatul ucis era un adept al ideologiei “takfiri”, termen care îi desemnează pe membrii organizaţiilor jihadiste radicale.

Autorităţile iordaniene au anunţat sâmbătă arestarea a 44 de persoane care au participat la manifestaţiile împotriva creşterii preţurilor la combustibil.

Autorităţile au acuzat “grupuri de vandali şi în afara legii” care au condus revoltele din guvernoratul Maan, unde colonelul Al-Dalabih a fost împuşcat.

Regele Abdullah al II-lea a declarat că un răspuns ferm va fi dat “oricui foloseşte o armă împotriva statului”.

Grevele şi demonstraţiile au început în urmă cu zece zile cu o mişcare de protest a şoferilor de camioane, urmată de şoferii de taxi, afectând mai multe provincii din sudul ţării.

Citește și : The Guardian: În Ucraina am constatat că amenințarea cea mai mare la adresa lumii ruse nu e Vestul – e Putin

Protestatarii au blocat uneori drumurile cu cauciucuri arse şi ciocniri au avut loc cu forţele de securitate.

Preţurile combustibililor aproape s-au dublat în Iordania faţă de anul trecut, în special la motorină, utilizată în general de camioane şi autobuze, şi kerosen, principalul combustibil pentru încălzire.

Tags: Abdelrazzak Al-DalabihAmmaniordaniaterorist
Categorii: Sinteze