Trei sârbi din Kosovo, arestaţi la Mitrovica în legătură cu asasinarea unui politician la începutul anului

Publicat:

Trei sârbi din Kosovo au fost arestaţi vineri în oraşul divizat Mitrovica (nord) în ancheta asupra asasinării la începutul anului 2018 a unui important om politic, Oliver Ivanovic, a făcut cunoscut pentru AFP poliţia kosovară, scrie Agerpres.

Această operaţiune a provocat furia Belgradului, preşedintele Aleksandar Vucic denunţând într-un comunicat “cea mai puternică încercare până în prezent de a ameninţa menţinerea sârbilor în Kosovo”.


Citește și : Fratele preşedintelui hondurian, arestat la Miami pentru trafic de droguri

Arestările au fost efectuate în zorii zilei de forţele speciale ale poliţiei kosovare care caută al patrulea suspect.

Poliţia kosovară intervine rar în partea de nord a localităţii Mitrovica, jumătatea sârbă în care tensiunile intercomunitare rămân puternice la aproape 20 de ani după conflictul dintre forţele Belgradului şi gherila separatistă kosovară albaneză (1998-1999).

Potrivit purtătorului de cuvânt al poliţiei din Pristina, Baki Kelani, dintre cele “patru persoane arestate”, trei “au legătură cu” asasinatul, iar a patra fiind pusă sub acuzare deoarece a încercat să intervină.

Considerat ca una dintre puţinele persoane capabile să clădească punţi între minoritatea sârbă şi majoritatea albaneză, Oliver Ivanovic a fost împuşcat pe 16 ianuarie 2018 în faţa biroului său. El era un acuzator al infracţionalităţii din partea sârbă a oraşului.

În anturajul său, mulţi au privilegiat pista unui asasinat comandat din interior, şi nu o crimă în relaţie cu tensiunile intercomunitare.

În momentul operaţiunii, sirenele au răsunat vineri la 06.10 (05.10 GMT), metodă utilizată pentru a determina populaţia sârbă să iasă în stradă, circa o sută de persoane protestând în centrul oraşului Mitrovica.

A fost prima intervenţie cunoscută a forţelor speciale kosovare în zona urbană Mitrovica-Nord după ce a arestat acolo la sfârşitul lui martie un înalt responsabil din Serbia, intrat fără autorizaţie de la Pristina pe teritoriul Kosovo.

Citește și : Germania: Bundestagul aprobă un buget record pentru 2019

“Conştienţă de reapariţia tensiunilor la nivel politic”, Forţa internaţională de menţinere a păcii, KFOR, a informat că situaţia este “stabilă şi sub control”. Ea a confirmat că “va observa în continuare situaţia şi îşi va menţine prezenţa pe teren pentru a evita să fie nevoită să intervină”.

Circa 120.000 de sârbi din Kosovo, în special cei din Mitrovica-Nord, au jurat fidelitate Belgradului şi refuză să recunoască independenţa acestei foste provincii sârbe, populată majoritar de albanezi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

Doi jurnalişti de la un post local de radio care l-au intervievat pe Biden afirmă că au primit în avans o listă cu întrebări

Doi jurnalişti de la un post local de radio care l-au intervievat pe Biden afirmă că au primit în avans o listă cu întrebări Doi...

13 lucruri neștiute despre Cristiano Ronaldo: CR7 este studiu de caz academic și are o legătură pe viață cu un fost președinte american

13 lucruri neștiute despre Cristiano Ronaldo: CR7 este studiu de caz academic și are o legătură pe viață cu un fost președinte american Cristiano Ronaldo,...

Cinci orășele turistice mai puțin cunoscute din Europa, pentru călătorii care s-au săturat de Paris și Londra

Cinci orășele turistice mai puțin cunoscute din Europa, pentru călătorii care s-au săturat de Paris și Londra Pentru oamenii care vor să descopere unele din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.