X

Treisprezece foști oficiali din cadrul serviciilor de informații din SUA și-au exprimat sprijinul pentru Brennan

Treisprezece foști oficiali de rang înalt din cadrul serviciilor de informații din SUA au semnat o scrisoare în care își exprimă sprijinul pentru John Brennan, fostul director CIA căruia președintele Donald Trump i-a anulat accesul la date secrete, informează site-ul postului CBS News, potrivit mediafax.

Printre semnatarii scrisorii se numără 12 foști directori și directori adjuncți ai CIA, dar și un fost director al Serviciilor de Informaţii.

Citește și : Venezuelenii au luat magazinele și staţiile de benzină cu asalt, de teamă că denominarea ar putea provoca haos

Foștii oficiali califică decizia liderului de la Casa Albă drept “inadecvată” și “profund regretabilă”.

“Ne simțim obligați să răspundem ca urmare a acțiunilor și afirmațiilor necugetate și fără precedent făcute de Casa Albă”, se arată în scrisoare.

“Îl știm pe John ca având un talent enorm, un individ capabil și un patriot care și-a dedicat întreaga viață adultă serviciului acestei națiuni”, mai afirmă foști oficiali.

În general, foștii oficiali din cadrul sistemului de informații continuă să aibă acces la date secrete pentru a asigura continuitatea instituțională și în cazul în care expertiza lor s-ar putea dovedi utilă succesorilor săi.

Președintele SUA, Donald Trump, a decis miercuri revocarea autorizației de securitate a lui John Brennan, fost director al CIA în perioada Administrației Barack Obama și un critic foarte vocal al actualului lider de la Casa Albă, invocând comportamentul imprevizibil al acestuia.

Semnatarii scrisorii au mai afirmat că acuzațiile ce îi sunt aduse lui Brennan sunt “lipsite de fundament” și au criticat decizia Casei Albe, afirmând că este o mișcare politică și o “tentativa de înăbuși libertatea de exprimare”.

În luna iulie, preşedintele “explorează mecanisme” prin care să retragă accesul la date clasificate al fostului director CIA John Brennan, al fostului director FBI Jim Comey, al fostului director al Serviciului naţional de informaţii James Clapper şi al altor trei foşti oficiali, a anunţat Sarah Huckabee Sanders, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei SUA.

Citește și : Prăbuşirea viaductului de la Genova duce la închiderea pentru traficul rutier a unui pod din sudul Italiei

Aceşti foşti oficiali “au politizat şi în anumite cazuri au obţinut profit de pe urma activităţilor publice şi accesului la date clasificate”, făcând şi acuzaţii “lipsite de fundament” la adresa preşedintelui, a argumentat Sarah Sanders.

Sanders a refuzat să explice de ce pe lista persoanelor cărora ar putea să le fie revocată autorizația de securitate nu se numără și susținători ai actualului lider de la Casa Albă, cum ar fi Michael Flynn, fost consilier al preşedintelui Trump, care a pledat vinovat la acuzația că ar fi mințit FBI.

Tags: barack obamaBrennanCasa AlbaCIADonald TrumpJim ComeySarah Huckabee SandersscrisoareSUA
Categorii: Știrile zilei