X

Trezoreria din SUA refuză să facă publică declaraţia de impozit a preşedintelui american

Departamentul Trezoreriei din SUA nu va respecta un termen limită stabilit de legislatorii democraţi de a face publică declaraţia de impozit a preşedintelui american Donald Trump, a informat secretarul Trezoreriei, Steve Mnunchin (foto), scrie The Guardian, potrivit news.ro.

„Comitetul a cerut materialele până pe 10 aprilie, însă departamentul trezoreriei nu îşi va încheia analiza asupra cererii până la acea dată”, a scris Mnunchin într-o scrisoare trimisă democratului Richard Neal.
Citește și: Brexitul a fost AMÂNAT până la sfârșitul lui octombrie
Mnunchin a precizat că a cerut expertiza Departamentului Justiţiei pentru a se asigura că răspunsul va respecta legea şi Constituţia.
Mnunchin s-a arătat îngrijorat în scrisoare privind „un abuz de putere” şi a precizat că legea la care face referire Neal în cererea sa nu poate fi folosită „cu scopul de a ataca figuri politice ale altui partid”.
Trump a refuzat în mai multe rânduri cererile din partea politicienilor, jurnaliştilor şi altor persoane de a-şi publica declaraţia de impozit motivând că nu poate face acest lucru pentru că este subiectul unui audit. Însă mai mulţi economişti au informat că acest lucru nu împiedică publicarea declaraţiei, o practică urmată de preşedinţii americani timp de mai multe decenii.
Democraţii din Camera Reprezentanţilor doresc să analizeze declaraţia de impozit a lui Trump ca parte a unor investigaţii privind posibile conflicte de interes cauzate de faptul că preşedintele are interese de afaceri în timp ce ocupă funcţia de şef al statului.
Citește și: Principalele concluzii ale summit-ului privind Brexitul
„Este foarte probabil să se ajungă la tribunale ceea ce este neobişnuit pentru că de obicei când există o astfel de cerere a Congresului, totul este rezolvat cu un compromis. Însă în acest caz niciuna din tabere nu dă înapoi”, a afirmat Jessica Laevinson, profesoară la Facultatea de Drept Loyola din Los Angeles.
Trump a declarat din nou miercuri că declaraţia sa de impozit nu poate fi făcută publică din cauza auditului: „Mi-ar plăcea să o fac publică, însă nu o să fac acest lucru câtă vreme există auditul. Este foarte simplu”.
Tags: Donald TrumpRichard NealSteve MnunchinSUATrezorerie
Categorii: Știrile zilei