Un tribunal american autorizează extrădarea unei foste judecătoare lituaniene, care acuză guvernul de la Vilnius de corupţie

Publicat:

O judecătoare americană a autorizat joi extrădarea unei foste judecătoare lituaniene, fondatoare a unui partid politic, care acuză guvernul ţării sale de corupţie într-o presupusă afacere de pedofilie, relatează AFP, potrivit agerpres.

Neringa Venckiene (foto) a părăsit Lituania în 2013 şi trăieşte de atunci în regiunea Chicago, în Statele Unite, unde caută să obţină azil politic.


Citeşte şi: Explozie puternică în apropiere de aeroportul din Cairo

Ea se află în centrul unui scandal politic care a determinat-o să înfiinţeze partidul anticorupţie “Drumul curajului”.

Fostă judecătoare, Neringa Venckiene afirmă că fratele său a fost ucis în timp ce încerca să dezvăluie numele responsabililor care au acoperit o reţea pedofilă a cărei victimă a căzut fiica lui în vârstă de patru ani cu complicitatea fostei sale soţii.

O decizie a justiţiei lituaniene obligând copilul să revină la mama sa a provocat în 2012 o mobilizare fără precedent. Sute de persoane, convinse de afirmaţiile tatălui, au vegheat neîntrerupt luni întregi în faţa domiciliului judecătoarei Venckiene, căreia luase în îngrijire fetiţa, pentru a opri ca aceasta din urmă să fie trimisă mamei.

Lituania cere extrădarea fostei judecătoare pe motivul că ea a împiedicat autorităţile să dea mamei copilul înapoi. O cerere acceptată de Departamentul de Stat american.

Neringa Venckiene, al cărei partid a intrat în 2012 în parlamentul de la Vilnius, a depus o petiţie la tribunalul federal din Chicago pentru a putea rămâne în Statele Unite până la analizarea cererii sale de azil.

Judecătoarea Virginia Kendall a refuzat, argumentând că, deşi dosarul ridică “serioase probleme legate de procedura de extrădare din Statele Unite şi integritatea sistemului politic şi judiciar din ţara sa de origine”, Neringa Venckiene nu a strâns dovezile necesare pentru a putea rămâne.

Citeşte şi: Jean-Claude Juncker nu și-a putut menține echilibrul la summitul NATO

“Acest tribunal trebuie să respecte dreptul naţiunilor suverane de a adopta şi a face respectate propriile legi penale”, a declarat judecătoarea.

Potrivit publicaţiei Chicago Tribune, avocaţii lui Neringa Venckiene au făcut cunoscut că intenţionează să facă apel la decizie.

Congresmanul american Christopher Smith a subliniat într-un raport că 10 din cele 14 capete de acuzare prezentate de Lituania în cererea de extrădare a lui Neringa Venckiene au fost respinse de Statele Unite.

Aceste acuzaţii “vizează să îi descurajeze pe cei care îşi asumă riscul de a-i ataca în justiţie pe cei care exploatează sexual copiii”, a spus el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Recean: Antreprenorii din Ceadîr-Lunga reușesc să-și extindă piețele de desfacere și contribuie la creșterea economică a țării

Recean: Antreprenorii din Ceadîr-Lunga reușesc să-și extindă piețele de desfacere și contribuie la creșterea economică a țării În cadrul vizitei sale în municipiul Ceadîr-Lunga, prim...

Șeful Marelui Stat Major, în vizită la mai multe unități militare din municipiul Ungheni și Bălți

Șeful Marelui Stat Major, în vizită la mai multe unități militare din municipiul Ungheni și Bălți Șeful Marelui Stat Major, generalul Eugen Ohladciuc, a vizitat...

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu ‘capitulare’ Kievului

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu 'capitulare' Kievului Rusia este gata să ia în considerare...

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava Un atac cu rachete al forţelor armate ruse...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.