Un tribunal din Amsterdam cere CJUE să clarifice drepturile expatriaţilor britanici după Brexit

Publicat:

Un tribunal din Amsterdam a cerut miercuri Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) să clarifice statutul unor expatriaţi britanici îngrijoraţi că îşi vor pierde, după Brexit, drepturile de care beneficiază în prezent în calitate de cetăţeni ai UE, informează AFP.

‘Trimitem întrebările la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene’, a declarat judecătorul Floris Bakels, într-un caz care ar putea avea repercusiuni majore pentru circa un milion de cetăţeni britanici rezidenţi în alte state comunitare, conform agerpres.


Două întrebări preliminare vor fi trimise CJUE, cu sediul la Luxemburg, pentru a se obţine răspunsuri privind drepturile expatriaţilor britanici după Brexit, a precizat unul din avocaţii celor cinci britanici, rezidenţi în Olanda, care au sesizat justiţia din această ţară.

Citește și : OIAC va studia toate ”alegaţiile credibile” privind utilizarea de arme chimice în Siria

Reclamanţii susţin că beneficiază de drepturi în calitate de cetăţeni europeni, nu doar în calitate de cetăţeni ai unui stat membru al Uniunii.

‘Brexit-ul înseamnă că britanicii îşi pierd automat cetăţenia europeană sau că îşi păstrează drepturile? Şi dacă da, în ce condiţii?’, a menţionat avocatul Christiaan Alberdingk Thijm, formulând întrebările la care este chemată să răspundă instanţa europeană.

Cei cinci britanici le-au cerut judecătorilor olandezi să sesizeze CJUE pentru a obţine clarificări despre ‘ce înseamnă exact faptul de a fi cetăţean european’, a declarat unul din reclamanţi, Stephen Huyton.

Judecătorul Bakels le-a dat termen o săptămână avocaţilor pentru a comenta decizia şi a adăuga alte întrebări preliminare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.