X

Un tribunal sud-coreean ordonă plata de compensații pentru victimele de pe feribotul Sewol

Un tribunal sud-coreean a ordonat joi ca guvernul şi operatorul feribotului Sewol, care s-a scufundat în 2014 ucigând 304 persoane majoritatea elevi de liceu, să acorde compensaţii familiilor victimelor, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Feribotul era supraîncărcat şi se deplasa prea repede când a efectuat o întoarcere bruscă şi s-a răsturnat în largul coastei de sud-vest pe 16 aprilie 2014, au declarat anchetatorii sud-coreeni. Catastrofa a îndurerat profund ţara luni de zile.

Citește și: Autoritățile britanice i-au identificat pe suspecții care l-au otrăvit pe Serghei Skripal

Un grup de 354 de membri ai familiilor a 118 elevi au intentat un proces în 2015 împotriva guvernului şi operatorului de feribot, Chonghaejin Marine.

Tribunalul Districtual Central din Seul a ordonat ca fiecărei familii să i se plătească 200 milioane de woni (177.000 de dolari) pentru fiecare victimă şi compensaţii în plus între 5 milioane şi 80 milioane de woni per membru de familie.

Este prima dată când instanţa a recunoscut răspunderea statului pentru tragedie.

Chonghaejin Marine a supraîncărcat Sewol şi echipajul său a abandonat feribotul avariat după ce a instruit pasagerii să rămână în cabinele lor, arată un document al instanţei.

Citește și: CONTROVERSE Adoptarea unei legi controversate care defineşte Israelul drept ‘statul-naţiune al poporului evreu’

La rândul său, garda de coastă de asemenea nu a reuşit să menţină controlul asupra navei, potrivit documentului.

“Victimele au murit în timp ce aşteptau să fie salvate în interiorul navei, fără a cunoaşte situaţia detaliată”, a declarat judecătorul Lee Sang-hyun în document.

“Dar după mai mult de patru ani, disputa încă continuă în legătură cu cine este responsabil pentru scufundare şi compensaţii”, potrivit judecătorului. 

Tags: Chonghaejin MarineCoreea de Sudferibot scufundatseulSewol
Categorii: Știrile zilei