Trimisul special american a revenit la Kabul înaintea discuțiilor cu talibanii

Publicat:

Trimisul special american pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad, a anunţat luni că se află la Kabul pentru a se întâlni cu autorităţile afgane înaintea viitoarelor negocieri de pace între Washington şi talibani, informează AFP, potrivit agerpres.

Într-o postare pe Twitter, Zalmay Khalilzad a informat că a discutat deja cu reprezentanţi ai guvernului afgan responsabili cu procesul de pace, cu care a abordat ‘urgenţa de a se înregistra progrese asupra unui acord inter-afgan’.


Citește și: Preşedinta şi co-proprietara companiei aeriene S7 a murit în tragedia aviatică din Germania – VIDEO

În drum spre Kabul, diplomatul american a făcut escale la Londra şi Bruxelles, pentru a căuta sprijin în favoarea planului său de pace. Khalilzad s-a întâlnit săptămâna trecută cu reprezentanţii Chinei, Rusiei şi Uniunii Europene la Washington.

SUA şi talibanii au început în vara lui 2018 discuţii bilaterale la Doha, runda următoare urmând să aibă loc în aprilie.

După ultima sesiune, încheiată la 12 martie, Zalmay Khalilzad a evocat ‘progrese reale’ şi ‘un acord preliminar’ privind ‘garanţiile’ pe care talibanii trebuie să le ofere în materie de contraterorism, precum şi cu privire la ‘retragerea trupelor’ americane din Afganistan. Calendarul şi măsurile detaliate urmează a fi ‘finalizate’, a precizat el.

Totuşi, în timpul discuţiilor, talibanii au dezminţit indirect că s-a discutat despre o încetare a focului în Afganistan şi despre un dialog cu guvernul de la Kabul, contrar celor afirmate de Washington.

Citește și: Președintele algerian se pregătește să-și anunțe demisia

Autorităţile afgane s-au plâns în repetate rânduri că sunt lăsate deoparte în acest proces, care, în opinia lor, subminează legitimitatea guvernului de la Kabul, calificat deja de talibani drept ‘marionetă’ a Statelor Unite.

‘Nu ştim ce se petrece. Transparenţa nu este suficientă’, şi-a arătat nemulţumirea consilierul afgan pentru securitate naţională, Hamdullah Mohib, un apropiat al preşedintelui Ashraf Ghani. ‘Suntem ultimii care suntem ţinuţi la curent’, a declarat el, cu prilejul unei vizite în SUA în martie.

Numeroşi afgani se tem că fragilul guvern de uniune naţională al lui Ashraf Ghani se va prăbuşi în cazul retragerii trupelor americane, ceea ce i-ar putea readuce pe talibani la putere şi declanşa un nou război civil.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cererea de gaze naturale pe plan mondial va atinge un nivel record în 2025

Cererea de gaze naturale pe plan mondial va atinge un nivel record în 2025 Cererea de gaze naturale pe plan mondial va atinge un nivel...

Victoria dreptei radicale în Austria şi efectele pentru România

Victoria dreptei radicale în Austria şi efectele pentru România Chiar dacă Partidul Austriac al Libertății (FPÖ), pro-rus și eurosceptic, rămâne în opoziție, va avea o influență în...

CEC a stabilit tirajul buletinelor de vot pentru secțiile de votare din țară

CEC a stabilit tirajul buletinelor de vot pentru secțiile de votare din țară Comisia Electorală Centrală a stabilit tirajul buletinelor de vot pentru secțiile de...

Siegfried Mureșan, reales pentru un nou mandat de 5 ani ca președinte al Delegației PE pentru relațiile cu R.Moldova

Siegfried Mureșan, reales pentru un nou mandat de 5 ani ca președinte al Delegației PE pentru relațiile cu R.Moldova Deputatul european Siegfried Mureșan a fost...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.