Trimiterea de armament american în Israel, o polemică alimentată de lipsa de transparenţă (comentariu EFE)

Publicat:

Trimiterea de armament american în Israel, o polemică alimentată de lipsa de transparenţă (comentariu EFE)

În ciuda multiplelor apeluri ale organizaţiilor internaţionale pentru o încetare a focului în Fâşia Gaza, Statele Unite nu au încetat să aprobe vânzarea de arme către Israel în timpul ofensivei armatei israeliene asupra enclavei palestiniene, scrie EFE într-un comentariu difuzat vineri.

Relaţia dintre Washington şi “principalul său aliat” din Orientul Mijlociu, construită de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, are o puternică componentă militară: peste 70% din armele pe care Israelul le importă provin din SUA, potrivit datelor Institutului Internaţional de Cercetare a Păcii din Stockholm, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Liderul de onoare al democraților atenționează despre „sfârșitul” PSDE

Cu toate acestea, cetăţenilor americani nu le este pe deplin clară amploarea acestui sprijin, într-un moment în care criticile la adresa Casei Albe sunt din ce în ce mai mari pentru sprijinul său pentru guvernul lui Benjamin Netanyahu şi în ciuda solicitărilor preşedintelui Joe Biden de a limita decesele civililor.

Câte şi ce tipuri de arme au trimis SUA în Israel de la începutul războiului?

Administraţia americană a notificat oficial Congresul doar în legătură cu două transporturi de arme către Israel începând cu 7 octombrie 2023, ziua în care gruparea islamistă palestiniană Hamas a atacat Israelul.

În ambele cazuri, administraţia preşedintelui Joe Biden a folosit autoritatea de urgenţă pentru a aproba tranzacţiile care au eludat astfel controlul parlamentar.

În decembrie, SUA au aprobat două vânzări de armament către Israel: una în valoare de 106,5 milioane de dolari, care includea muniţie pentru tancuri, şi alta de 147,5 milioane de dolari, inclusiv obuze de artilerie.

Cu toate acestea, din 7 octombrie, guvernul SUA a dat undă verde la sute de vânzări şi transferuri suplimentare de arme către Israel fără a fi nevoie să treacă prin aprobarea legislativă şi evitând astfel controlul parlamentar.

Potrivit unor scurgeri de informaţii către mass-media americane, cum ar fi The Washington Post şi The Wall Street Journal, aceste pachete au inclus bombe, rachete, muniţii inteligente şi drone.

Cel mai recent transfer a avut loc pe 1 aprilie, în aceeaşi zi în care un atac israelian a ucis şapte voluntari de la ONG-ul World Central Kitchen (WCK), condus de maestrul bucătar spaniol Jose Andres. Transferul a fost autorizat înainte de acel incident şi a inclus peste 2.000 de bombe cu diametrul mic şi mediu.

Expedierea armelor departe de controlul public este posibilă prin mecanisme permise de lege, dar care scutesc de necesitatea aprobării prealabile din partea Congresului, a explicat Josh Paul, un fost oficial al Departamentului de Stat care a demisionat în semn de protest faţă de sprijinul necondiţionat acordat Israelului.

Unul dintre aceste instrumente este de a ordona transferuri în cantităţi mai mici, cu valori sub 25 de milioane de dolari, care nu necesită undă verde din partea Congresului în conformitate cu reglementările actuale. Totodată, administraţia SUA a accelerat şi transferul de arme în cadrul vânzărilor aprobate anterior şi a trimis material din propriul arsenal.

Potrivit relatărilor de miercuri ale mai multor instituţii de presă, administraţia Biden face discret presiuni asupra Congresului să aprobe vânzarea a până la 50 de avioane de luptă F-15, una dintre cele mai mari vânzări de arme avansate către Israel în ultimii ani.

Câţi bani a dat Washingtonul Israelului?

Washingtonul a fost principalul aliat şi sprijin economic al statului Israel încă de la înfiinţarea acestuia. SUA s-au angajat să ajute această ţară să menţină un “avantaj militar calitativ” faţă de armatele ţărilor vecine, o practică înscrisă în lege în 2008.

În ultimii 70 de ani, Israelul a fost cel mai mare beneficiar al asistenţei militare oferite de Washington, absorbind peste 124 de miliarde de dolari. SUA au semnat un acord în 2016 prin care s-au angajat să livreze Israelului ajutor militar în valoare de peste 38 de miliarde de dolari pe o perioadă de 10 ani.

Această injecţie de capital reprezintă 16% din bugetul anual pentru apărare al guvernului israelian.

SUA au justificat acest ajutor prin aceea că Israelul este un “aliat strategic” în Orientul Mijlociu, cu care împărtăşeşte obiective în zonă şi un “angajament” faţă de valorile democratice.

Aceste obiective au fost apărate de administraţiile democrate şi republicane, iar sprijinul pentru Israel este una dintre puţinele probleme care se bucură de un sprijin bipartizan în ţară, într-un moment de polarizare extremă.

Care este dezbaterea despre transferurile de arme?

Organizaţii internaţionale, legislatori şi foşti oficiali americani au avertizat cu privire la utilizarea armelor americane în comiterea de posibile crime de război în Israel.

Amnesty International a denunţat în decembrie anul trecut că armata israeliană a folosit bombe fabricate din SUA în două atacuri împotriva populaţiei civile din Gaza, în care au murit peste 40 de persoane.

Citește și : Grosu anunță o nouă inițiativă legislativă după ultima decizie a CC

Legea americană interzice furnizarea de asistenţă de securitate ţărilor care se angajează într-un “model de încălcări ale drepturilor omului”.

Sute de americani au ieşit în stradă împotriva sprijinului SUA pentru Israel, cerând o încetare a focului. Pentru Paul, lipsa de transparenţă guvernamentală alimentează această nemulţumire.

“Majoritatea americanilor vor să ştie dacă banii lor din impozite sunt folosiţi pentru a finanţa crime de război şi exact asta se întâmplă”, consideră fostul oficial.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava Un atac cu rachete al forţelor armate ruse...

Wizz Air va lansa alte trei curse aeriene din Chișinău

Wizz Air va lansa alte trei curse aeriene din Chișinău Compania Wizz Air a anunțat că va lansa alte trei curse aeriene. Astfel, din toamnă,...

The Telegraph: Corupția, un obstacol ce stă în calea aderării Ucrainei la NATO

The Telegraph: Corupția, un obstacol ce stă în calea aderării Ucrainei la NATO În timp ce războiul continuă, Ucraina pare tot mai departe de a...

Votat în prima lectură: Mijloacele de transport din stânga Nistrului, fi înmatriculate cu numere neutre până la sfârșitul anului 2026

Votat în prima lectură: Mijloacele de transport din stânga Nistrului, fi înmatriculate cu numere neutre până la sfârșitul anului 2026 Mijloacele de transport din stânga...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.