Trimiterea militarilor moldoveni în Ucraina, nou motiv de GÂLCEAVĂ la Chişinău

Publicat:

Participarea militarilor moldoveni la un exerciţiu NATO în Ucraina “Rapid Trident”, programat să înceapă joi, a devenit subiect de dispută între guvernul Republicii Moldova şi preşedintele Igor Dodon, relatează miercuri presa de peste Prut.

Guvernul moldovean condus de premierul Pavel Filip a adoptat miercuri un proiect de hotărâre prin care autoriza participarea unui grup de militari moldoveni la exerciţiul preconizat să se desfăşoare la centrul Yavoriv din Ucraina, în perioada 7-23 septembrie, după ce preşedintele Igor Dodon a interzis cu o zi în urmă participarea militarilor moldoveni la acest exerciţiu NATO, potrivit Independent.md şi Deshide.md, transmite şi agerpres.


“Participarea soldaţilor moldoveni la exerciţii militare în străinătate nu este acceptabilă”, a indicat Dodon pe pagina sa de Facebook, cerând “anularea pregătirilor pentru trimiterea contingentului” în Ucraina, a relatat marţi AFP.

Viceministrul apărării Gheorghe Galbura îi solicitase anterior să autorizeze participarea unui contingent de 57 de soldaţi la manevrele “Rapid Trident” în Ucraina. Militarii moldoveni participă la aceste exerciţii din 1996, a menţionat el.

În acest context, Pavel Filip a declarat că se impun măsuri pentru deblocarea respectivei situaţii, în condiţiile în care preşedintele Igor Dodon a respins deja de şase ori participarea militarilor moldoveni la aplicaţii internaţionale în străinătate.

“Sincer vă spun, nu pot înţelege care-i sunt argumentele. Din punctul meu de vedere, nu sunt temeiuri plauzibile pentru că nimeni nu îşi doreşte să aibă o armată neinstruită, o armata slabă, fără capabilităţi. Ori trebuie să clarificăm această situaţie”, a spus şeful guvernului moldovean. “Nu este un secret pentru nimeni că în mare parte bugetul pentru aplicaţii militare şi pentru instruirea (armatei) constituie mai mult de 80% din ajutorul acordat de partenerii noştri”, a indicat el.

Citeşte şi: Londra ANUNŢĂ ce se va întâmpla cu imigranţii care vor să muncească în UK

Practic imediat după şedinţa de guvern, preşedintele Igor Dodon a anunţat că suspendă respectiva decizie a guvernului.

“Pentru prima dată în calitatea mea de şef al statului, am decis să fac uz de dreptul meu constituţional, conform art.88 al.I din Constituţia Republicii Moldova, care prevede că preşedintele suspendă actele guvernului ce contravin legislaţiei până la adoptarea hotărârii definitive a Curţii Constituţionale”, scrie el într-o postare pe Facebook.

“Astfel constat că guvernul a încălcat prevederile Legii cu privire la apărarea naţionala art.33, al.3 care prevede că participarea unor unităţi (subunităţi) ale armatei naţionale în afara teritoriului ţării cu efective, armament şi tehnică militară la exerciţii militare comune cu unităţi militare ale altor state se aprobă de către comandantul suprem al forţelor armate”, argumentează Dodon în aceeaşi postare, deşi hotărârea de guvern subliniază clar că militarii moldoveni sunt invitaţi la exerciţiile din Ucraina “fără armament, muniţii şi tehnică militară”.

Dodon a fost deranjat se pare că exerciţiul din Ucraina se desfăşoară sub egida NATO, căci în paragraful următor el menţionează că Republica Moldova este “un stat neutru” conform Constituţiei, iar militarii moldoveni “nu trebuie să participe la exerciţii militare desfăşurate sub egida unui bloc militar sau altuia”. El mai spune că nu va împiedica participarea militarilor moldoveni la “exerciţii pacificatoare sub egida ONU”.

Citeşte şi: Sudul Statelor Unite se pregăteşte să dea piept cu Irma, un uragan deosebit de puternic – LIVE VIDEO

Exerciţiile din Ucraina implică armata americană, ţări membre NATO şi ţări membre ale Parteneriatului pentru Pace (PPP), care grupează majoritatea fostelor ţări din blocul estic care nu fac parte din NATO, inclusiv Republica Moldova.

Dodon, care întreţine relaţii strânse cu preşedintele rus Vladimir Putin, s-a opus deja în februarie deschiderii unui birou de legătură a NATO la Chişinău.

Republica Moldova este scindată între susţinători ai unei apropieri de Rusia, al căror exponent este preşedintele Igor Dodon, care a fost ales preşedinte la sfârşitul anului trecut, şi simpatizanţi ai integrării în Uniunea Europeană, reprezentaţi de guvern şi majoritatea parlamentară.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.