X

Trump a semnat ordinul! America INTERZICE mai multe aplicaţii chinezeşti

Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump a semnat marţi un ordin executiv vizând interzicerea tranzacţiilor cu opt aplicaţii chinezeşti, între care serviciile de plăţi online Alipay şi WeChat Pay, relatează dpa şi Reuters, potrivit agerpres.

Potrivit textului acestui ordin, “ritmul şi nivelul de răspândire” în SUA a anumitor aplicaţii şi altor programe informatice “dezvoltate sau controlate de persoane” din China “continuă să ameninţe securitatea naţională, politica externă şi economia Statelor Unite”.

Citeşte şi: Danemarca INTERZICE accesul tuturor sud-africanilor

Întrucât ordinul executiv urmează să intre în vigoare, ca de obicei, peste 45 de zile, va reveni viitoarei administraţii democrate a lui Joe Biden să-l aplice ori anuleze, după învestirea noului preşedinte, la 20 ianuarie.

Trump a încercat anul trecut să forţeze vânzarea popularei aplicaţii TikTok unor companii americane ameninţând cu interzicerea ei, dar guvernul chinez a subminat negocierile prin restricţii de vânzare asupra unor softuri asociate.

În acelaşi timp, interzicerea TikTok a fost blocată de justiţie, judecători federali apreciind că guvernul SUA nu are o bază legală în acest sens.

Între celelalte aplicaţii vizate de ordinul de marţi se numără serviciul de scanare CamScanner, serviciul de chat Tencent QQ, aplicaţia video VMate şi aplicaţia office WPS Office.

Citeşte şi: Kim Jong Un recunoaşte greşelile din politica economică

Secretarul american al comerţului Wilbur Ross a indicat că a ordonat punerea în aplicare a decretului lui Trump.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, a asigurat în conferinţa de presă de miercuri că Beijingul va lua măsurile necesare pentru a apăra “drepturile legitime” ale companiilor afectate, în timp ce echipa de tranziţie a lui Biden a refuzat să comenteze.

Tags: AlipayaplicaţiiBeijingCamScannerChinaDonald TrumpHua ChunyingSUATencent QQTikTokVMateWeChat PayWilbur RossWPS Office
Categorii: Știrile zilei