X

Trump ar vrea să convingă Rusia și Ucraina să negocieze pacea șantajându-le

Trump ar vrea să convingă Rusia și Ucraina să negocieze pacea șantajându-le

Potrivit agenției de presă Bloomberg, candidatul și echipa sa ar pregăti terenul pentru potențiale negocieri între Ucraina și Rusia, relatează stiripesurse.ro.

Fostul președinte al Statelor Unite a declarat că va pune capăt războiului dintre Ucraina și Rusia în doar 24 de ore dacă va fi reales. O declarație care nu l-a încântat pe președintele Zelenski. “Mi-ar trebui doar 24 de minute, da, 24 de minute, nu mai mult. Să-i explic că nu poate gestiona acest război”, a răspuns șeful statului ucrainean.

Citeşte şi: Peste 150 de ruşi au fost condamnaţi pentru acţiuni de omagiere a memoriei opozantului Navalnîi – Stiripesurse.md

Dar se pare că Donald Trump se gândește din ce în ce mai mult la cum să pună capăt conflictului dintre cele două țări. Dacă va fi reales, republicanul ar putea încerca să-i aducă pe cei doi beligeranți la masa negocierilor. Cu toate acestea, Ucraina a afirmat în repetate rânduri că nu va lua parte la nicio negociere atâta timp cât forțele ruse sunt prezente pe teritoriul său.

Pentru a rezolva această problemă și a forța cele două părți să se întâlnească și să înceapă discuții de pace, Trump și echipa sa ar avea o strategie destul de simplă: să le șantajeze. Astfel, dacă Ucraina refuză să negocieze, Statele Unite vor amenința că vor întrerupe ajutorul militar, esențial pentru menținerea forțelor ucrainene. Dar dacă Rusia refuză să participe la discuții, atunci Washingtonul va trimite mai mult ajutor Kievului. Agenția de presă mai dezvăluie că unii consilieri ai fostului președinte, precum Robert O’Brien și Larry Kudlow, ar fi pentru sancțiuni mai aspre împotriva Băncii Centrale a Rusiei.

Trump ar vrea să convingă Rusia și Ucraina să negocieze pacea șantajându-le

Trump și echipa sa discută de asemenea un amendament la tratatul NATO, inclusiv articolul 5, care prevede că un atac asupra oricărui membru al alianței echivalează cu un atac împotriva tuturor membrilor săi. Dar Donald Trump ar dori ca acest principiu să se aplice doar membrilor “care își ating obiectivul de 2% din PIB în cheltuielile de apărare”, scrie Bloomberg. O propunere de neconceput în opinia secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru care articolul 5 este un principiu fundamental al NATO. “Orice sugestie că nu suntem acolo pentru a proteja și a apăra toți aliații va submina securitatea tuturor și va pune în pericol soldații noștri, personalul nostru”.

Cu toate acestea, Legea Logan nu permite niciunui cetățean privat să facă politică externă în numele Statelor Unite. Iată de ce republicanul și echipa sa au grijă să nu inițieze un astfel de proces.

Tags: Donald Trumprusiaucraina
Război in Ucraina