X

Trump asigură că nu i-a cerut unui fost consilier să-l concedieze pe procurorul Mueller

Preşedintele american Donald Trump a asigurat joi că nu i-a cerut niciodată consilierului său de la acea vreme, Donald McGahn, să-l concedieze pe procurorul special Robert Mueller, aşa cum a scris acesta în raportul realizat după ancheta privind ingerinţa rusă în campania prezidenţială din 2016, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

“Nu i-am spus niciodată, după cum a relatat incorect Presa de Ştiri False, consilierului Don McGahn să-l concedieze pe Robert Mueller, deşi aş fi avut dreptul legal să fac acest lucru. Dacă aş fi vrut să-l concediez pe Mueller, nu aveam nevoie de McGahn, puteam să o fac singur”, a scris Trump pe Twitter.

Citește și : Uniunea Europeană acuză Rusia că ‘exacerbează’ tensiunile cu Ucraina

Preşedintele democrat al comisiei pentru justiţie l-a convocat pe McGahn la o audiere la care să prezinte şi documente, dar nu se ştie deocamdată dacă acesta se va prezenta. Trump s-a angajat să respingă toate citaţiile de acest gen emise de legislatorii democraţi la adresa administraţiei.

Raportul de 448 de pagini al lui Mueller, făcut public săptămâna trecută într-o variantă parţial cenzurată, evocă între altele un incident din iunie 2017, când Trump l-a contactat pe McGahn pentru a-l îndemna să-i solicite secretarului adjunct al justiţiei, Rod Rosenstein, cel care superviza ancheta procurorului special, să-l destituie pe Mueller, pentru conflict de interese.

Trump a încercat totodată să-l determine pe McGahn să dezmintă informaţiile din presă în sensul că preşedintele a încercat să-l demită pe Mueller, a mai relevat raportul.

După 22 de luni de anchetă, procurorul Mueller a ajuns la concluzia că, deşi Rusia a încercat să influenţeze scrutinul prezidenţial american, nu a existat o colaborare între Moscova şi echipa de campanie a lui Trump. Cât despre obstrucţionarea justiţiei, ancheta nu a găsit probe pentru a putea fi formulată o astfel de acuzaţie, dar în acelaşi timp nici nu-l exonerează.

Citește și : Coaliţia internaţională anti-jihadistă a ucis 1.600 de civili în orașul sirian Raqqa în timpul ofensivei sale din 2017 (raport)

Tags: Donald McGahnDonald TrumpPresa de Ştiri FalseRobert Muellerrusia
Categorii: Știrile zilei