X

Trump NU a autorizat NSA să răspundă Moscovei cu măsuri de retaliere

Directorul Agenţiei de Securitate Naţională a SUA (NSA) a declarat marţi că niciodată nu a primit undă verde din partea Casei Albe pentru a răspunde serviciilor secrete ruseşti acuzate de ingerinţă în campania prezidenţială americană din 2016, relatează miercuri France Presse, potrivit agerpres.

“Este adevărat că nu am adoptat acelaşi comportament” ca Rusia, a afirmat în timpul unei audieri în Congres amiralul Michael Rogers, directorul NSA şi şef al Cybercom, noul comandament american responsabil de războiul informatic.

Citeşte şi: Un val de suspiciuni planează asupra lui Jean-Claude Juncker. Europarlamentarii cer o anchetă imediată

Amiralul Rogers, audiat în Comisia pentru forţele armate din Senat în calitate de şef al Cybercom, a fost întrebat despre răspunsul pe care comandamentul său l-a dat acestor atacuri pe larg documentate şi recunoscute de toate serviciile americane de informaţii.

Fără a intra în detaliile activităţii sale, care pot merge de la introducerea de programe spion la viruşi informatici în sistemele adversarilor SUA, el a afirmat că îi lipseşte aprobarea legală pentru a “perturba funcţionarea” serviciilor ruseşti vizate.

“Aţi primit instrucţiuni să o faceţi ?” l-a întrebat democratul Jack Reed. “Nu”, a răspuns el.

“Dacă înţeleg bine”, a continuat senatoarea democrată Jeanne Shaheen, “preşedintele Trump nu a dat niciodată ordin Cybercom să apere ţara împotriva unei tentative a Rusiei de a se amesteca în alegerile (parlamentare) din toamna viitoare”.

“Nu mi s-a dat nicio instrucţiune specială pentru a lua măsuri în afara autorităţii mele”, a răspuns el. “Nu mi s-a acordat autoritatea sau vreo capacitate suplimentară”, a adăugat amiralul Michael Rogers.

Citeşte şi: Jurnalistul ucis în Slovacia ancheta legătura dintre mafia calabreză şi liderii politici

“Preşedintele este cel care, la urma urmei, trebuie să ia această decizie”, a adăugat el, amintind că militarii nu iau iniţiativă politică.

Întrebată cu privire la acest subiect, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sander, a răspuns:”Nimeni nu îi neagă această autoritate”. “Noi examinăm un anumit număr de opţiuni penru a face presiuni asupra Rusiei”, a spus ea.

Departamentul de Stat a anunţat luni un acord cu Pentagonul pentru crearea unui “Fond pentru acces la informaţie” de 40 de milioane de dolari, finanţat de Ministerul Apărării. Obiectivul acestuia este de a coopera cu organizaţii neguvernamentale, media şi “creatori de conţinuturi” pentru a “expune şi a contracara propaganda şi dezinformarea unor ţări străine”, a precizat diplomaţia americană într-un comunicat.

Mai multe anchete sunt efectuate în prezent de Congres şi de procurorul special Robert Mueller asupra ingerinţei Rusiei în timpul campaniei prezidenţiale din 2016 pentru a-l avantaja pe Donald Trump şi asupra unei eventuale complicităţi între Moscova şi echipa sa de campanie.

Tags: Agenţia Naţionala de Securitate (NSA)Casa AlbaCybercomDonald TrumpJack ReedJeanne ShaheenMichael RogersmoscovarusiaSUA
Categorii: Știrile zilei