X

Trump compară ancheta privind ingerinţa rusă în alegeri cu “mccarthy-ism de cea mai joasă speţă”

Preşedintele american Donald Trump a calificat duminică ancheta privind ingerinţa rusă în alegeri drept “mccarthy-ism de cea mai joasă speţă”, reafirmând că a autorizat un avocat de la Casa Albă să coopereze cu investigatorii deoarece “nu are nimic de ascuns”, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Studiaţi-l pe răposatul Joseph McCarthy, deoarece suntem în acest moment într-o perioadă în care Mueller şi banda sa îl fac pe Joseph McCarthy să arate ca un copil. Vânătoare de vrăjitoare trucată”, a scris preşedintele american pe Twitter.

Citește și : Israelul a închis un punct de trecere a frontierei cu Fâşia Gaza destinat pietonilor

În anii ’50, în plin Război Rece, Statele Unite, căzute într-o perioadă de paranoia care avea să fie numită ‘panica roşie’, senatorul republican de Wisconsin Joseph McCarthy lansa o companie care viza orice persoană suspectată a fi comunist sau că arăta simpatii pentru regimul de la Moscova, aşa-numita ‘vânătoare de vrăjitoare’.

Extrem de controversat, senatorul de Wisconsin va fi foarte repede discreditat.

Această salvă de mesaje postate duminică de Donald Trump care nu poate ascunde iritarea sa vine la o zi după apariţia unei informaţii în New York Times conform căreia Don McGahn, un avocat al Casei Albe, a cooperat cu ancheta condusă de echipa procurorului special Robert Mueller în legătură cu suspiciunile de înţelegere secretă între echipa de campanie a republicanului şi Rusia.

“I-am permis lui şi tuturor celorlalţi să depună mărturie – nu trebuia să o fac”, a afirmat Trump.

“Nu am nimic de ascuns şi am cerut transparenţă pentru ca această vânătoare de vrăjitoare trucată şi dezgustătoare să poată lua sfârşit”, a adăugat el.

“Mccarthy-ism de cea mai joasă speţă”, a mai scris Trump.

Liderul american scrisese încă de sâmbătă pe Twitter, cu câteva ore înainte de apariţia informaţiei în New York Times, că le-a permis lui McGahn şi altor membri ai personalului de la Casa Albă “să coopereze de deplin” cu Mueller.

Citește și : Milioane de musulmani au început duminică marele pelerinaj la Mecca

În postările de pe Twitter de duminică, el a atacat din nou cu vehemenţă mass-media în general şi New York Times în special, vizibil agasat de acest articol.

“De aceea ‘media cu ştiri false’ au devenit inamicul poporului”, a scris Trump, folosind din nou o expresie denunţată în această săptămână de sute de publicaţii americane în cadrul unei campanii lansate pentru apărarea libertăţii presei.

Tags: anchetaCasa AlbaDonald TrumpingerinţăJoseph McCarthyStatele Unitetwitter
Categorii: Știrile zilei