Trump, despre stenograma convorbirii cu Zelenski: Probabil cea mai mare vânătoare de vrăjitoare din istoria americană

Publicat:

Preşedintele american Donald Trump consideră că publicarea transcriptului conversaţiei telefonice pe care a avut-o, pe 25 iulie, cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski dovedeşte că nu a făcut ”nici cea mai mică presiune” asupra acestuia privind investigarea fiului lui Joe Biden şi că tot scandalul în acest caz este o ”vânătoare de vrăjitoare” la care contribuie şi ”ziarişti corupţi”, potrivit agenţiilor AFP şi DPA, scrie agerpres.

”Nu a fost nici cea mai mică presiune”, a spus Trump, foarte înverşunat, în timpul Adunării Generale a ONU. ”Este probabil cea mai mare vânătoare de vrăjitoare din istoria americană (…) Este o ruşine”, a adăugat el.


Citește și : Peste o mie de arestări în Egipt în urma manifestaţiilor împotriva preşedintelui Sissi

Potrivit lui Trump, mass-media a prezentat această conversaţie ca ”o discuţie venită direct din infern”, iar stenograma demonstrează, în opinia sa, că a fost o ”discuţie obişnuită”. ”O parte a problemei este legată de fake news (…) Există mulţi jurnalişti corupţi”, a mai spus Donald Trump.

Această convorbire, interceptată de serviciile secrete americane, a fost urmată de un denunţ intern al unui membru al acestor servicii, presa relatând în urma acestui denunţ că Donald Trump i-ar fi făcut o ”promisiune” neobişnuită lui Zelenski şi l-a încurajat în privinţa unei investigaţii asupra fiului lui Joe Biden.

Hunter Biden a lucrat începând din 2014 pentru o companie ucraineană din sectorul gazelor, în perioada când tatăl său, Joe Biden, era vicepreşedinte al SUA în mandatul preşedintelui democrat Barack Obama. Respectiva companie ucraineană a fost ţinta unei anchete conduse de un procuror a cărui demitere a fost cerută atunci Kievului de către Joe Biden pe motivul slabelor rezultate ale acelui procuror în lupta împotriva corupţiei. Dar Trump sugerează că motivul real al acestei cereri ar fi fost de fapt investigaţia condusă de procurorul ucrainean împotriva fiului vicepreşedintelui Joe Biden.

”Există multe discuţii despre fiul lui Biden, că Biden a oprit investigaţia şi mulţi doresc să afle despre aceasta, aşadar dacă aţi putea face ceva cu procurorul general ar fi minunat. Biden s-a lăudat că a oprit investigaţia, deci dacă aţi putea vedea despre ce este vorba … Pentru mine sună oribil”, i-a spus Trump lui Zelenski, conform stenogramei publicate miercuri.

Citește și : Trump i-a cerut în mod repetat lui Zelenski să îi ancheteze pe Joseph şi Hunter Biden

Acesta din urmă i-a răspuns că este ”la curent cu această situaţie” şi l-a asigurat că viitorul procuror general ucrainean se va ocupa de această problemă. ”Viitorul procuror general va fi 100% omul meu, candidatul meu (…) El sau ea va examina această situaţie, în mod specific compania pe care aţi menţionat-o în acest caz. Ideea investigării acestui caz este să restabilim corectitudinea, aşadar ne vom ocupa de aceasta”, l-a asigurat Zelenski, care i-a cerut lui Trump ca în cazul în care dispune de informaţii suplimentare utile acestei investigaţii să le pună la dispoziţia Ucrainei.

În urma scandalului declanşat în SUA de acest caz, democraţii, care deţin majoritatea în Camera Reprezentanţilor, au anunţat marţi lansarea unei anchete oficiale în vederea punerii sub acuzare a preşedintelui, care poate duce la destituirea acestuia (impeachment).

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Votul UE privind tarifele vamale impuse vehiculelor electrice din China va fi în 4 octombrie

Votul UE privind tarifele vamale impuse vehiculelor electrice din China va fi în 4 octombrie Uniunea Europeană intenţionează să voteze în 4 octombrie dacă va...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Hassan Nasrallah a murit din cauza forței exploziei: ‘Corpul a fost recuperat intact’ (surse Reuters)

Hassan Nasrallah a murit din cauza forței exploziei: 'Corpul a fost recuperat intact' (surse Reuters) Corpul liderului Hezbollah Hassan Nasrallah a fost recuperat ”intact”, au...

Renato Usatîi propune includerea în Constituție a garanției ca terenurile să nu poată fi vândute străinilor

Renato Usatîi propune includerea în Constituție a garanției ca terenurile să nu poată fi vândute străinilor Alegeri 2024. Moldova nu trebuie să admită vânzarea terenurilor...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.