X

Trump face troc între Israel şi Turcia pentru a obţine eliberarea pastorului american deţinut de Ankara

Israelul a eliberat o presupusă militantă turcoaică în urma unei solicitări din partea preşedintelui american Donald Trump, a declarat vineri un oficial israelian, după ce cotidianul Washington Post a informat că decizia face parte dintr-o încercare eşuată a Casei Albe de a obţine din partea Ankarei eliberarea unui deţinut american, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Israelul a expulzat-o pe Ebru Ozkan pe 15 iulie, la o săptămână după ce aceasta a fost condamnată pentru legături cu gruparea islamistă palestiniană Hamas – acuzaţii respinse de avocatul femeii. Ea a fost arestată în iunie de autorităţile israeliene în timp ce se afla în Israel cu o viză turistică. Cazul ei a provocat indignarea Turciei.

Citeşte şi: Viktor Orban spune că este nevoie de o nouă Comisie Europeană

Washington Post a informat joi că Donald Trump i-a cerut premierului israelian Benjamin Netanyahu într-o convorbire telefonică pe 14 iulie să o elibereze pe Ozkan ca parte a unui “schimb” privind eliberarea lui Andrew Brunson, un pastor american care a petrecut 21 de luni în detenţie în Turcia.

“Pot să confirm că a existat o astfel de solicitare din partea preşedintelui Trump”, a spus un oficial israelian sub rezerva anonimatului.

Andrew Brunson, care neagă acuzaţiile formulate de autorităţile turce potrivit cărora ar fi ajutat două organizaţii considerate teroriste de Ankara: Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi reţeaua predicatorului Fethullah Gulen, a fost mutat miercuri în arest la domiciliu, determinând administraţia Trump să ameninţe Turcia cu sancţiuni.

Tags: Andrew BrunsonBenjamin NetanyahuDonald TrumpEbru OzkanFethullah GulenhamasisraelPartidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK)SUAturcia
Categorii: Sinteze