X

Trump îi scrie lui Erdogan: ‘Nu fi nebun!’ Președintele american amenință că va DISTRUGE economia Turciei

Preşedintele american Donald Trump i-a trimis o scrisoare omologului său turc Recep Tayyip Erdogan în care îl avertizează să încheie un acord cu militanţii kurzi din Siria pentru a evita astfel ca Washingtonul să distrugă economia Ankarei, relatează dpa, potrivit agerpres.

“Istoria vă va arăta într-o lumină favorabilă dacă rezolvaţi acest lucru într-un mod corect şi uman. Dacă nu se întâmplă lucruri bune, veţi fi văzut mereu ca personajul negativ. Nu fi căpos. Nu fiţi nebun! Vă sun mai târziu”, i-a scris Trump lui Erdogan, potrivit unei copii a scrisorii obţinute de Fox News şi a cărei autenticitate a fost confirmată de alte media americane.

Citește și : Zelenski: Ucraina ‘nu va face nimic’ în ceea ce priveşte ancheta în vederea destituirii lui Trump

Scrisoarea este datată 9 octombrie, ceea ce înseamnă că a fost trimisă Ankarei după ce Trump a dat undă verde operaţiunii turce în Siria, prin decizia de a retrage trupele americane, anunţată două zile mai devreme, notează dpa.

Liderul de la Casa Albă a ataşat la scrisoarea către Erdogan o scrisoare din partea unui lider kurd în care acesta îşi exprimă dorinţa de a ajunge la un compromis cu Turcia.

“Nu vreţi să fiţi responsabil pentru măcelărirea a mii de oameni, iar eu nu vreau să fiu responsabil pentru distrugerea economiei turce – şi aşa voi face”, a mai adăugat Trump, îndemnându-l totodată pe omologul său turc: “Hai să găsim un acord bun”.

Dezvăluirea scrisorii survine după ce miercuri preşedintele turc s-a plâns că nu mai reuşeşte să urmărească mesajele scrise în reţeaua Twitter de omologul său american privind poziţia Statelor Unite faţă de conflictul din Siria.

Citește și : Trump: ‘Siria poate lupta cu Turcia. Au mult nisip cu care să se joace’

“Când ne uităm la declaraţiile publicate de domnul Trump pe Twitter, am ajuns în situaţia de a nu mai putea urmări aceste tweet-uri”, a declarat Erdogan ziariştilor care îl însoţeau la bordul aeronavei prezidenţiale, la întoarcerea dintr-o vizită în Azerbaidjan. “Nu mai ţinem pasul”, a repetat Erdogan, citat de ziarul turc Hurriyet.

El le-a mai dezvăluit jurnaliştilor că săptămâna aceasta, într-o convorbire telefonică, i-a dat lui Trump sfaturi privind relaţia cu presa. “I-am spus: ‘uneori vă înfuriaţi foarte tare pe mass-media. Sunteţi sub influenţa lor. Nu le daţi atenţie, sunteţi un lider puternic. Aşa ceva nu le stă bine liderilor puternici'”, a susţinut preşedintele turc.

Tags: Casa AlbaDonald TrumpRecep Tayyip Erdoganscrisoaresiriaturcia
Categorii: Știrile zilei