Trump îl va primi săptămâna viitoare pe secretarul general al NATO

Publicat:

Preşedintele american, Donald Trump, îl va primi joi la Washington pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat sâmbătă Casa Albă, în contextul unor critici aspre la adresa Alianţei Nord-Atlantice, relatează AFP, potrivit agerpres.

Cei doi vor discuta în special despre “progresele” realizate de ţările membre ale NATO pentru “a-şi majora bugetul apărării şi a asigura o împărţire mai echitabilă a poverii fiscale”, a adăugat sursa.


Citește și : Autoritățile indiene asigură securitatea în regiunea sacră acordată hindușilor

De la instalarea la Casa Albă, Donald Trump s-a arătat constant nemulţumit de aliaţii din NATO, mai ales de Germania, cea mai mare putere economică europeană, pe care a acuzat-o că este un partener slab” şi un rău-platnic.

Potrivit Casei Albe, Donald Trump şi Jens Stoltenberg vor discuta, de asemenea, despre lupta împotriva terorismului, reţeaua 5G şi atacurile cibernetice.

Jens Stoltenberg se va mai întâlni la Washington cu şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, precum şi cu membri ai Congresului, a făcut cunoscut NATO într-un comunicat.

Pe de altă parte, secretarul general al organizaţiei va participa joi în capitala SUA la o reuniune a miniştrilor coaliţiei internaţionale antijihadiste, cerută de urgenţă de diplomaţia franceză după anunţul făcut de Donald Trump, la începutul lui octombrie, că va retrage circa o mie de soldaţi americani din nord-estul Siriei.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a apreciat în această săptămână că NATO este în “moarte cerebrală”, explicându-şi opinia prin dezangajarea SUA şi comportamentul unilateral al Turciei, stat membru al Alianţei Nord-Atlantice, în Siria.

Citește și : Trei parlamentari pro-democraţie din Hong Kong au fost arestaţi

Într-un interviu acordat săptămânalului The Economist, şeful statului francez a afirmat că “trebuie clarificat acum care sunt obiectivele strategice ale NATO”, înaintea unui summit al Alianţei prevăzut la începutul lui decembrie la Londra.

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că nu împărtăşeşte această viziune “radicală”, în timp ce Rusia a salutat un diagnostic “sincer” şi “cuvinte de aur”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Dronă interceptată în apropierea centralei nucleare Kursk, care nu a fost afectată

Dronă interceptată în apropierea centralei nucleare Kursk, care nu a fost afectată Armata rusă a interceptat joi o dronă ucraineană lângă oraşul rus Kurceatov, dar...

Șase picturi murale, inaugurate la Nisporeni. Alte două, în plin proces de realizare

Șase picturi murale, inaugurate la Nisporeni. Alte două, în plin proces de realizare Mai multă culoare în centrul țării. În orașul Nisporeni au fost inaugurate...

PA atenționează: Orice implicare în cumpărarea și vânzarea voturilor este strict ilegală și atrage consecințe semnificative

PA atenționează: Orice implicare în cumpărarea și vânzarea voturilor este strict ilegală și atrage consecințe semnificative În contextul acțiunilor de urmărire penală efectuate în cauzele...

Principalul motiv pentru care românii au votat la europarlamentare a fost situația economică

Principalul motiv pentru care românii au votat la europarlamentare a fost situația economică Parlamentul European a publicat joi sondajul Eurobarometru realizat după alegerile europene din iunie...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.