Trump promite că nu va lua în considerare informaţii compromiţătoare despre rivalii săi, venite din străinătate

Publicat:

Preşedintele american Donald Trump a promis luni să respingă orice fel de informaţii compromiţătoare care provin dintr-o ţară străină despre adversarii săi în scrutinul prezidenţial din 2020, la doar o săptămână după ce avocatul său personal a anulat o călătorie în Ucraina care ar fi avut ca scop tocmai descoperirea unor astfel de informaţii, relatează dpa,potrivit agerpres.

Trump a ameninţat, de asemenea, că va înăspri taxele vamale la şi mai multe produse fabricate în China, cele două puteri economice lansându-se astfel într-un război comercial în toată regula, în timp ce pieţele din întreaga lume au scăzut semnificativ.


Citeşte şi: Fiul lui Trump a acceptat să fie audiat în Senatul american

“Ei bine, niciodată nu am folosit (astfel de informaţii – n.r.). După cum probabil ştiţi, despre asta a fost vorba în raportul lui Mueller (procurorul special Robert Mueller, însărcinat cu ancheta privind presupusul amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016 – n.r.). Ei au spus: “Nicio conspiraţie”, a declarat Trump reporterilor. “Şi cu siguranţă aş fi de acord cu asta. Nu am nevoie de ele. Am nevoie de adversarii pe care îi am în faţă. Îmi place ceea ce văd”, a adăugat el.

Comentariile preşedintelui american în legătură cu lunga listă a candidaţilor Partidului Democrat la prezidenţialele din 2020 au fost făcute în contextul în care fostul vicepreşedinte Joe Biden are un avans important faţă de celălalt candidat democrat cu şanse mari, senatorul Bernie Sanders, în cele mai importante state. Remarcile lui Trump au fost făcute totodată în contextul în care actualul preşedinte american se află, potrivit sondajelor, în urma lui Biden, Sanders şi altor câţiva candidaţi democraţi în statele în care lupta electorală este foarte strânsă.

Unul dintre avocaţii personali ai lui Trump, fostul primar al New Yorkului Rudolph Giuliani, a declarat pentru The New York Times săptămâna trecută că intenţiona să călătorească în Ucraina pentru a discuta cu preşedintele ales despre reînceperea unei anchete cu privire la o companie care are legături cu Hunter Biden, fiul fostului vicepreşedinte american. Giuliani a declarat, de asemenea, că va verifica dacă democraţii au colaborat cu Ucraina în orice mod pentru a determina efectuarea anchetei FBI referitoare la fostul şef de campanie al lui Trump, Paul Manafort.

În timpul campaniei din 2016, într-o conferinţă de presă televizată, Trump a îndemnat Rusia să găsească e-mailurile lipsă de pe un server privat pe care candidata din partea democraţilor la preşedinţia SUA, Hillary Clinton, l-a folosit când era secretar de stat în mandatul fostului preşedinte democrat Barack Obama. Totodată, Trump a lăudat frecvent Wikileaks pentru faptul de a fi făcut publice e-mailurile de campanie ale lui Clinton şi ale Comitetului Naţional Democrat.

Între timp, Trump a refuzat să-şi exprime punctul de vedere dacă Don McGahn, fost consilier al său la Casa Albă, ar trebui sau nu acuzat de sfidare a Congresului dacă el sau Casa Albă decid împotriva sa să depună mărturie în legătură cu raportul întocmit de procurorul special Robert S. Mueller privind amestecul Rusiei în alegeri.

“Nu ştiu nimic despre ceea ce se întâmplă. Pot să vă spun că nu a existat nimeni atât de transparent precum administraţia Trump”, a declarat preşedintele american în Biroul Oval, luni, alături de premierul ungar. “Şi nu a fost nicio conspiraţie, nicio obstrucţie. Pierdem foarte mult timp cu aceste lucruri. Dar raportul lui Mueller a fost publicat şi a fost un raport foarte bun pentru noi”, a adăugat liderul de la Casa Albă

Cu toate acestea, raportul nu l-a absolvit pe Trump de obstrucţionarea justiţiei şi mulţi democraţi din Camera Reprezentanţilor vor să-l audieze chiar pe Mueller pe această temă. De asemenea, democraţii din Cameră doresc să audă de la McGahn dacă, după cum afirmă raportul, preşedintele l-a instruit să le spună oficialilor de la Departamentul de Justiţie să-l înlăture din funcţie pe Mueller.

În ceea ce priveşte conflictul comercial cu China, până când Trump terminase de vorbit despre comerţul cu această ţară, indicele Dow Jones Industrial Average se prăbuşise cu aproximativ 550 de puncte. La închiderea pieţei, scăzuse cu 617 puncte, ca un aparent răspuns la tweet-ul în care Trump ameninţa China că, dacă nu ajunge la un acord cu SUA, el va îndemna firmele americane să-şi mute producţia în alte ţări asiatice. Beijingul a anunţat că va aplica taxe vamale de 60 de miliarde de dolari la produsele fabricate în SUA.

Cu toate acestea, Trump a folosit trei estimări diferite când încerca să se laude cât de mulţi bani vor intra direct în visteria Departamentului Trezoreriei Statelor Unite în urma impunerii noilor tarife.

Citeşte şi: Manifestaţii violente împotriva construirii unei catedrale în Ekaterinburg

“Dar noi vorbim acum de sute de miliarde de dolari, vorbim de taxe vamale de miliarde de dolari .. noi nu luam nici 10 cenţi înainte să fiu eu ales. Acum vorbim de miliarde şi miliarde”, a spus el fără să ofere date justificative. “Mai mult decât atât, avem alte 325 de milioane de dolari pe care îi putem face dacă ne decidem să îi facem. Deci o să luăm zeci de miliarde de dolari”, a declarat el. “Nu am făcut asta niciodată cu China. Nu am făcut asta niciodată cu nimeni, pentru că s-a profitat de pe urma noastră în toate acordurile noastre comerciale”, a adăugat el.

Trump a anunţat că se va întâlni cu preşedintele chinez Xi Jinping la summitul G20 din Japonia de luna viitoare. De asemenea, preşedintele american intenţionează să se întâlnească cu omologul său rus, Vladimir Putin, în pofida anchetelor în curs derulate de democraţii din Camera Reprezentanţilor referitoare la contactele sale cu Rusia şi de Comisia pentru serviciile secrete din Senatul SUA, aflat sub controlul republicanilor.

La o zi după ce tweet-urile lui şi riposta Chinei au declanşat prăbuşirea bursei, Trump a folosit un ton dur şi la adresa Iranului. Întrebat dacă este posibil un război cu această ţară din Orientul Mijlociu, preşedintele american a dat replica obişnuită, spunând: “Vom vedea ce se va întâmpla”. Întrebat câteva minute mai târziu despre atacurile iraniene asupra unor nave petroliere din Marea Mediterană, Trump a emis o avertizare criptică. “Va fi o problemă mare pentru Iran dacă se întâmplă ceva, vă pot spune sigur”, a afirmat el. “Nu vor fi fericiţi”, a adăugat Trump. Solicitat să clarifice, liderul de la Casa Albă a răspuns: “Puteţi să vă daţi seama şi singuri. Ei ştiu la ce mă refer”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce părere aveau Hitler și comandanții germani despre români: ‘Cu românii nu se poate face nimic’

Ce părere aveau Hitler și comandanții germani despre români: 'Cu românii nu se poate face nimic' Adolf Hitler, cunoscutul dictator german, considera armata română aproape...

VIDEO – ‘Supacell’, serialul pe care mulți l-au văzut într-o singură noapte. Face furori pe Netflix

VIDEO - 'Supacell', serialul pe care mulți l-au văzut într-o singură noapte. Face furori pe Netflix „Supacell”, noul serial britanic pe Netflix, a captat rapid...

Oscar: Franţa îşi modifică procedura de selecţie la categoria ‘cel mai bun lungmetraj internaţional’

Oscar: Franţa îşi modifică procedura de selecţie la categoria 'cel mai bun lungmetraj internaţional' Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) din Franţa a decis să modifice...

Epic Games spune că Apple blochează lansarea magazinului său de jocuri video în Europa

Epic Games spune că Apple blochează lansarea magazinului său de jocuri video în Europa Epic Games, producătorul jocului video ”Fortnite”, a declarat vineri că Apple...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.