X

Trump repostează un clip cu doi albi care ameninţă cu arma protestatarii de culoare

Preşedintele american Donald Trump a accentuat din nou tensiunile rasiale în SUA postând luni un videoclip ce arată cum un cuplu de albi din Missouri ameninţă cu arma protestatarii care cereau reforme ale poliţiei, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Fără comentarii, Trump a distribuit pe Twitter un videoclip ABC News arătând cum un cuplu de albi răspunde protestatarilor negri şi albi care treceau pe lângă proprietatea lor din St. Louis. În înregistrarea video şi pe social media, unii protestatari pot fi văzuţi oprindu-se pentru a filma sau fotografia cuplul, în timp ce alţii sunt auziţi strigând “Să mergem!”

Citește și: SUA opresc exportul de armament sensibil în Hong Kong

Mark McCloskey, 63 de ani, care locuieşte cu soţia sa, Patricia McCloskey, a declarat că s-au temut pentru viaţa lor şi că protestatarii au avariat o poartă din fier forjat la o intrare în cartierul bogat.

“Aceasta este o proprietate privată”, a spus el într-un interviu pentru ştirile locale KMOV4. “Nu există trotuare publice sau străzi. Eram îngrozit că vom fi ucişi în câteva secunde, casa noastră va fi arsă, animalele noastre de companie vor fi ucise. Eram singuri în faţa unei mulţimi furioase”, a insistat bărbatul.

Kimberly Gardner, procurorul-şef al oraşului, s-a declarat alarmată de aceste videoclipuri şi a adăugat că biroul ei investighează.

“Trebuie să protejăm dreptul de a protesta în mod paşnic şi orice încercare de a intimida sau ameninţa cu moartea nu va fi tolerată”, a apreciat ea, potrivit unui comunicat.

Protestatarii se îndreptau spre casa din St. Louis a primarului Lyda Krewson pentru a-i cere demisia după ce ea a citit numele şi adresele persoanelor care cer reforma poliţiei într-un eveniment Facebook Live săptămâna trecută. Krewson şi-a cerut ulterior scuze şi a retras videoclipul.

Duminică, Trump şi-a atras critici aspre pentru distribuirea pe Twitter a unui videoclip al unui suporter din Florida strigând “puterea albilor”, o frază utilizată de grupurile de susţinători ai supremaţiei albilor, iar ulterior a şters-o. Casa Albă a declarat că Trump nu a auzit sloganul.

Totodată, Trump a criticat anunţul făcut în weekend de Universitatea Princeton că elimină numele fostului preşedinte american Woodrow Wilson din facultăţi din cauza remarcilor şi politicilor sale rasiste. “O prostie incredibilă!”, a scris Trump pe Twitter.

Citește și: SUA opresc exportul de armament sensibil în Hong Kong

Decizia Universităţii Princeton face parte dintr-o reevaluare a figurilor istorice pe fondul apelurilor crescânde pentru dreptate rasială în urma uciderii mai multor americani de culoare, inclusiv a lui George Floyd, a cărui moarte sub genunchiul unui poliţist alb a provocat proteste mondiale.

Criticii au pus accentul pe răspunsul ostil al lui Trump la protestele împotriva nedreptăţii rasiale şi la acţiuni precum cele de la Princeton, chiar dacă Mississippi a votat duminică pentru eliminarea unui simbol confederat de pe steagul său de stat, Walmart (lanţul comercial n.r.) a oprit vânzarea steagului confederat, iar NASCAR (National Association for Stock Car Auto Racing n.r.) a interzis simbolul din epoca războiului civil.

Tags: Donald TrumpKimberly GardnerLyda KrewsonMark McCloskeyPatricia McCloskeySt. LouisSUA
Categorii: Știrile zilei