X

Trump s-a certat cu Macron şi Trudeau pe Twitter. Preşedintele SUA ‘îşi strânge jucăriile’ şi pleacă mai devreme de la summit-ul G7

Preşedintele american Donald Trump intenţionează să plece de la summit-ul Grupului Celor 7 din Canada cu câteva ore mai devreme, a anunţat Casa Albă, conform CNN, transmite news.ro.

Trump va părăsi Canada sâmbătă dimineaţa şi va sări peste sesiunile privind clima şi mediul de la summit-ul G7. Un consilier îi va lua locul, conform Casei Albe.

Citeşte şi: Erdogan spune că ar putea ridica starea de urgenţă şi va bombarda o ţară vecină

Anunţul vine după ce Trump a fost implicat într-un schimb de replici cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul canadian Justin Trudeau, pe Twitter.

Răspunzându-i lui Macron, care a afirmat că ţările G7 vor fi unite fără SUA, Trump a precizat: „Vă rog să îi spuneţi prim-ministrului Trudeau şi preşedintelui Macron că le plătim tarife masive şi ei creează bariere non-monetare. Surplusul comercial cu UE în SUA este de 151 de miliarde de dolari, iar Canada ne exclude fermierii. Abia aştept să îi văd mâine”.

Mai târziu, Trump a postat pe Twitter despre Trudeau, pe care l-a numit „revoltat”: „Prim-ministrul Trudeau este atât de indignat, aduce vorba de relaţia dintre Canada şi SUA şi multe alte lucruri … dar nu vorbeşte despre faptul că ne-au impus tarife de 300% pentru lactate, afectându-ne fermierii şi agricultura!”.

Un nou tweet de la Trump a urmat, în care se plânge de practicile financiare ale UE şi Canadei: „De ce nu informează publicul Uniunea Europeană şi Canada că timp de mai mulţi ani au folosit tarife masive şi bariere non-monetare împotriva SUA, lucru total nedrept faţă de fermierii, muncitorii şi companiile noastre. Renunţaţi la tarife şi bariere sau ne vom ridica şi noi la acelaşi nivel!”.

Citeşte şi: Canada LEGALIZEAZĂ marijuana

Reuniunea  liderilor G7 are loc într-un moment tensionat pentru relaţiile internaţionale ale SUA după ce Trump a impus tarife pentru oţel şi aluminiu. Deciziile sale de a se retrage din acordul privind clima de la Paris şi din acordul nuclear cu Iranul au stârnit critici de la aliaţii SUA.

Acest lucru l-a lăsat pe Trump izolat printre celelalte naţiuni G7, care s-au unit împotriva sa.

Tarifele impuse săptămâna trecută Canadei, Mexicului şi Uniunii Europene au provocat critici dure de la aliaţii din G7 care şi-au exprimat furia, regretul şi confuzia privind această măsură. Majoritatea au ameninţat cu contramăsuri.

Tags: canadaDonald TrumpEmmanuel MacronfrantaJustin TrudeauSUAsummit G7twitter
Categorii: Știrile zilei