Trump salută ‘viaţa excepţională’ a judecătoarei Ginsburg; Biden spune că succesorul trebuie desemnat de viitorul preşedinte

Publicat:

Preşedintele republican american Donald Trump, care candidează pentru un nou mandat, a salutat ‘viaţa excepţională’ a judecătoarei Ruth Bader Ginsburg de la Curtea Supremă, după ce a aflat la sfârşitul unei deplasări electorale în Minnesota de decesul său, vineri, la vârsta de 87 de ani, în timp ce candidatul democrat Joe Biden a spus că succesorul trebuie desemnat de viitorul lider de la Casa Albă, ales la scrutinul de la 3 noiembrie, potrivit AFP, scrie agerpres.

“A murit? Nu eram la curent. A dus o viaţă excepţională”, a reacţionat preşedintele republican, care era pe scenă pe punctul de a susţine un discurs în oraşul Bemidji din Minnesota în momentul în care Curtea Supremă anunţa decesul judecătoarei.


Citește și : Zonă de carantină amenajată în Iordania pentru animalele infectate cu COVID-19

Donald Trump, care s-a declarat ‘trist’ de aflarea veştii, nu a fost informat de decesul magistratului decât la finalul mitingului său de campanie, cu câteva minute înainte de a se îmbarca în avionul prezidenţial.

Puţin mai târziu, el i-a adus un omagiu printr-un comunicat mai solemn, fără a preciza dacă intenţionează să numească rapid un succesor.

“Astăzi, Naţiunea plânge după un colos al Dreptului”, a scris el. Salutând un ‘spirit strălucitor’ şi o ‘luptătoare’, el a spus că deciziile judecătoarei, în special în privinţa drepturilor femeilor, “i-au entuziasmat pe toţi americanii”.

Această judecătoare progresistă “a dovedit că putem fi în dezacord fără a fi dezagreabili”, a adăugat preşedintele, pe care Ruth Bader Ginsburg l-a calificat drept “impostor” în timpul campaniei prezidenţiale din 2016, după care şi-a exprimat regretul pentru afirmaţie.

Drapelul american a fost coborât în bernă la Casa Albă “în onoarea” judecătoarei, a anunţat la rândul său purtătoarea de cuvânt a administraţiei, Kayleigh McEnany, salutând o “pioneră pentru femei”.

Drapelele au fost de asemenea coborâte în bernă şi în Congresul american, a anunţat preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi.

Joe Biden, candidatul democrat la alegeri, a transmis printr-o declaraţie de presă că viitorul judecător de la Curtea Supremă care îi va succeda lui Ruth Bader Ginsburg va trebui desemnat de preşedintele ales la scrutinul de la 3 noiembrie.

“Alegătorii trebuie să aleagă un preşedinte, iar preşedintele trebuie să propună Senatului un judecător”, a precizat el.

Citește și : Frontierele SUA cu Mexic şi Canada rămâne închise până la 21 octombrie

Într-o postare pe Twitter, Biden i-a adus la rândul său un omagiu judecătoarei, spunând că a fost un “erou american”, “un uriaş al doctrinei juridice” şi “o voce neobosită în urmărirea celui mai înalt ideal american – justiţie egală în faţa legii”.

Anunţul morţii lui Ruth Bader Ginsburg deschide calea unei intense lupte politice, deoarece democraţii se tem ca preşedintele Donald Trump să nu încerce să o înlocuiască printr-un alt judecător, cu siguranţă conservator, înainte de alegerile prezidenţiale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Chișinăul se transformă în capitala voluntariatului, în perioada 7-13 octombrie. Ce activități urmează

Chișinăul se transformă în capitala voluntariatului, în perioada 7-13 octombrie. Ce activități urmează Chișinăul se transformă în capitala voluntariatului, în perioada 7-13 octombrie. Primăria capitalei...

Reuters: De ce alegerile din Moldova sunt mai importante decât par

Reuters: De ce alegerile din Moldova sunt mai importante decât par Situată între Ucraina şi România, stat membru al UE, Moldova a oscilat zeci de...

Modalitatea prin care poți călători prin toată lumea fără să dai niciun ban pe cazare

Modalitatea prin care poți călători prin toată lumea fără să dai niciun ban pe cazare Într-o economie dificilă, dominată de inflație și în care companiile...

Promo-LEX: 32 de cazuri de utilizare abuzivă a resurselor administrative în campania electorală

Promo-LEX: 32 de cazuri de utilizare abuzivă a resurselor administrative în campania electorală 32 de cazuri de utilizare abuzivă a resurselor administrative, majoritatea vizând PAS...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.