Trump ‘se bagă’ în problema barajului gigant de pe Nil

Publicat:

Preşedintele american Donald Trump a discutat telefonic, luni, cu omologul său egiptean Abdel Fattah al-Sisi, exprimându-şi sprijinul faţă de negocierile între Egipt, Etiopia şi Sudan cu privire la barajul hidroelectric gigantic de pe Nilul Albastru, a comunicat Casa Albă, transmit Reuters şi Xinhua, potrivit agerpres.

Ministrul de externe egiptean, Sameh Shoukry, a plecat duminică spre Washington pentru negocieri mediate de SUA cu privire la barajul controversat de pe Nil, a informat Ministerul de Externe de la Cairo, citat de Xinhua.


Citeşte şi: Turcia a arestat-o pe sora lui Abu Bakr al-Baghdadi

Shoukry a declarat săptămâna trecută că administraţia Trump a invitat cele trei ţări africane la o întâlnire la Washington la 6 noiembrie pentru a încerca deblocare actualului impas din negocieri.

Egiptul este îngrijorat că Marele Baraj al Renaşterii Etiopiene (GERD) ar putea reduce rezervele de apă deja scăzute ale Nilului, de care este aproape în întregime dependent. Etiopia, în schimb, care a început construcţia barajului în 2011, susţine că acesta este crucial pentru dezvoltarea sa economică.

‘Preşedintele Trump şi-a exprimat sprijinul pentru ca negocierile care se poartă între Egipt, Etiopia şi Sudan să ajungă la un acord de colaborare cu privire la Marele Baraj al Renaşterii Etiopiene’, a transmis purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jud Deere, într-un comunicat.

Citeşte şi: ATENTAT la adresa lui Evo Morales? Elicopterul său a aterizat de urgenţă!

Acesta nu face nicio referire la o întâlnire la Washington.

În ultimele săptămâni, Cairo a cerut un mediator extern, arătând că negocierile în format de trei şi-au epuizat posibilităţile.

Etiopia a respins anterior această idee şi este aşteptată să înceapă anul viitor umplerea rezervorului din spatele barajului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Pachete cu cocaină în valoare de 1 milion de dolari au ajuns pe o plajă din Florida în timpul furtunii Debby

Pachete cu cocaină în valoare de 1 milion de dolari au ajuns pe o plajă din Florida în timpul furtunii Debby Mai multe pachete care...

JO Paris 2024 – Tom Cruise, formaţiile franceze Phoenix şi Air vor participa la ceremonia de închidere

JO Paris 2024 - Tom Cruise, formaţiile franceze Phoenix şi Air vor participa la ceremonia de închidere După ceremonia de deschidere din 26 iulie, care...

Cineastul David Lynch spune că este prea bolnav pentru a mai regiza personal filme

Cineastul David Lynch spune că este prea bolnav pentru a mai regiza personal filme Cineastul David Lynch a declarat că acum este prea bolnav pentru...

SUA: Un acord de încetare a focului şi eliberare a ostaticilor e mai aproape ca oricând

SUA: Un acord de încetare a focului şi eliberare a ostaticilor e mai aproape ca oricând Un acord între Israel şi Hamas de încetare a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.