Trump semnează legile care protejează protestatarii din Hong Kong. Reacția Chinei nu se lasă așteptată

Publicat:

Guvernul chinez a ameninţat joi că va adopta “contra-măsuri ferme” după promulgarea miercuri de către preşedintele Donald Trump a unor legi de susţinere a populaţiei din Hong Kong care protestează în favoarea democraţiei, informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

“Sfătuim SUA să nu acţioneze arbitrar; în caz contrar, China va contracara cu hotărâre şi toate consecinţele ce vor apărea trebuie să fie suportate de Statele Unite”, se arată într-un comunicat al ministerului de externe de la Beijing, care nu precizează însă măsurile ce ar putea fi adoptate de autorităţile chineze, potrivit dpa.


Citește și : Von der Leyen: Albania şi Macedonia de Nord ‘ar fi meritat’ începerea negocierilor de aderare la UE

Legislaţia promulgată de Washington este “o abominaţiune absolută şi ascunde intenţii sinistre”, subliniază ministerul chinez de externe.

Totodată, ea “este un act de hegemonie pură”, acuză diplomaţia chineză, care l-a avertizat în zadar, anterior, pe preşedintele american să nu o promulge, după ce Congresul o aprobase săptămâna trecută.

Acest text “susţine cu neruşinare actele comise la adresa cetăţenilor nevinovaţi care au fost loviţi, răniţi şi arşi (…) de infractori violenţi”, şi-a continuat critica regimul comunist de la Beijing.

De la începutul protestelor democratice din fosta colonie britanică în urmă cu aproape şase luni, Beijingul denunţă revolte organizate, în opinia sa, de protestatari ghidaţi de la distanţă de ţări străine, dintre care cele mai importante sunt considerate a fi SUA şi Marea Britanie.

Citește și : Mohammed bin Salman a efectuat o vizită în Emiratele Arabe Unite

La rândul său, guvernul din Hong Kong şi-a exprimat joi “regretul profund” referitor la promulgarea legilor şi a acuzat Washingtonul de “amestec” în afacerile sale interne.

“Cele două acte interferează clar în afacerile interne din Hong Kong”, a declarat, într-un comunicat, un oficial al executivului, afirmând că această decizie transmite un “mesaj greşit manifestanţilor”.

Ambasadorul SUA este convocat la Beijing

China l-a convocat pe ambasadorul SUA la Beijing, Terry Branstad, după ce preşedintele american Donald Trump a semnat legislaţia în susţinerea protestatarilor din Hong Kong, a anunţat joi Ministerul Afacerilor Externe chinez, informează dpa.

Ministrul-adjunct al afacerilor externe chinez, Le Yucheng, le-a cerut SUA să nu pună în practică această legislaţie şi să “înceteze să se amestece în problemele interne ale Hong Kong-ului şi ale Chinei”, potrivit unui comunicat emis de diplomaţia chineză.

“China va reacţiona în mod hotărât la acţiunile greşite ale părţii americane, iar partea americană va fi pe deplin responsabilă de toate consecinţele”, a subliniat Le Yucheng.

Preşedintele Donald Trump a semnat miercuri două legi prin care sunt susţinuţi protestatarii care manifestă în Hong Kong în favoarea democraţiei, în pofida obiecţiilor furioase formulate de Beijing, cu care liderul de la Casa Albă urmăreşte să încheie un acord menit să pună capăt unui război comercial dăunător.

Noua legislaţie, aprobată săptămâna trecută în unanimitate în Senat şi doar cu un vot împotrivă în Camera Reprezentanţilor, solicită Departamentului de Stat să certifice, cel puţin anual, că Hong Kong-ul păstrează suficientă autonomie care să justifice termenii favorabili ai comerţului cu SUA, care au ajutat insula să îşi menţină poziţia de centru financiar mondial. De asemenea, legea ameninţă cu sancţiuni în cazul încălcării drepturilor omului.

Un al doilea proiect de lege aprobat de Congres şi semnat de preşedintele Trump interzice exportul către poliţia din Hong Kong de muniţie utilizate în controlul mulţimilor, precum gaze lacrimogene, spray-uri cu piper, gloanţe de cauciuc şi pistoale cu electroşocuri.

Guvernul chinez a ameninţat joi că va adopta “contramăsuri ferme”.

De la începutul protestelor democratice din fosta colonie britanică în urmă cu aproape şase luni, Beijingul denunţă revolte organizate, în opinia sa, de protestatari ghidaţi de la distanţă de ţări străine, dintre care cele mai importante sunt considerate a fi SUA şi Marea Britanie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Geoană confirmă: se pregătește pentru o funcție importantă

Geoană confirmă: se pregătește pentru o funcție importantă Posibil candidat la alegerile prezidențiale din România, Mircea Geoană vine și confirmă o informație importantă: el se...

Parisul a fost îngrădit cu 44.000 de garduri. Circulația e deja un calvar, iar de joi se complică

Parisul a fost îngrădit cu 44.000 de garduri. Circulația e deja un calvar, iar de joi se complică Zeci de mii de bariere au fost...

Delegaţia AUR, împotriva rezoluţiei PE privind sprijinul european pentru Ucraina

Delegaţia AUR, împotriva rezoluţiei PE privind sprijinul european pentru Ucraina Delegaţia AUR din Parlamentul European s-a poziţionat împotriva rezoluţiei privind sprijinul UE pentru Ucraina, adoptată...

Biden cere interzicerea puştii de asalt semiautomate de tip AR-15, folosită în tentativa de asasinare a lui Trump

Biden cere interzicerea puştii de asalt semiautomate de tip AR-15, folosită în tentativa de asasinare a lui Trump Preşedintele american Joe Biden cere interzicerea tipului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.