Trump spune că în 24 de ore va fi făcut un anunţ privind ‘califatul’ jihadiștilor din Siria

Publicat:

Preşedintele american Donald Trump a spus vineri că în 24 de ore va fi făcut un anunţ privind ‘califatul’ Statului Islamic (SI), în contextul în care jihadiştii grupării extremiste continuă să îşi apere ultima redută în Siria, relatează AFP, potrivit Agerpres.

“Avem multe anunţuri formidabile în legătură cu Siria şi cu succesul nostru în eradicarea califatului, iar acest lucru va fi anunţat în 24 de ore”, a declarat Trump în faţa presei la Casa Albă.


Citește și : UE plănuieşte să-şi extindă sancţiunile împotriva Moscovei

Preşedintele american a indicat deja că anunţul oficial, cu o puternică încărcătură simbolică, privind sfârşitul acestui “califat” autoproclamat urmează să fie făcut în curând.

Acest anunţ privind sfârşitul ‘califatului’, ceea ce înseamnă pierderea de către SI a tuturor teritoriilor pe care le controla în Siria şi Irak, ar urma să fie un preambul la retragerea trupelor americane din Siria, decretată de Trump în decembrie. Aproximativ 2.000 de soldaţi americani sunt în prezent desfăşuraţi în Siria.

Forţele Democrate Siriene (SDF), o alianţă arabo-kurdă sprijinită de Washington, luptă în acest moment în estul Siriei pentru a elibera şi ultima porţiune de teritoriu controlată de Statul Islamic.

Trump a lăudat din nou vineri acţiunea guvernului său şi a armatei americane în Siria. El a afirmat că s-a împiedicat astfel “masacrarea, probabil, a trei milioane de persoane”.

Citește și : Trump declară „urgenţă naţională” în SUA (VIDEO)

Decizia americană de retragere din Siria îi pune pe aliaţii occidentali ai Washingtonului într-o poziţie delicată. Ei estimează că sfârşitul califatului, din punct de vedere teritorial, nu înseamnă şi sfârşitul ameninţării reprezentate de gruparea Statul Islamic.

Statele europene se confruntă de asemenea şi cu perspectiva întoarcerii pe teritoriul lor a jihadiştilor plecaţi să lupte pentru SI în Siria şi aflaţi în prezent în detenţia SDF.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețurile petrolului au avut cea mai mare creștere săptămânală din ultimii aproape doi ani, din cauza tensiunilor din Orientul Mijlociu

Prețurile petrolului au avut cea mai mare creștere săptămânală din ultimii aproape doi ani, din cauza tensiunilor din Orientul Mijlociu Prețurile petrolului au înregistrat cea...

Medicii de la urgență au sărbătorit Ziua Națională a Ambulanței

Medicii de la urgență au sărbătorit Ziua Națională a Ambulanței Angajații Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) au sărăbătorit sâmbătă, 5 octombrie, Ziua Națională a...

Geoană spune că a fost la Moscova în 2009 într-o vizită ‘normală, exploratorie’

Geoană spune că a fost la Moscova în 2009 într-o vizită 'normală, exploratorie' Mircea Geoană a vorbit la Digi24 despre vizita pe care a făcut-o...

Cu varza murată în jurul lumii, rețete și obiceiuri de la noi și de departe

Cu varza murată în jurul lumii, rețete și obiceiuri de la noi și de departe Varza murată este un preparat tradițional care nu lipsește din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.