Trump vizitează zidul de la frontiera cu Mexicul, cu o zi înaintea procedurii de destituire din Congresul SUA

Publicat:

Preşedintele american Donald Trump şi-a programat marţi o vizită în statul Texas, unde va vizita o porţiune de zid construită la frontiera SUA cu Mexicul, relatează agenţiile de presă internaţionale. Reuters afirmă că liderul de la Casa Albă a dat curs recomandărilor consilierilor de a participa la evenimente care subliniază realizările din mandatul său, potrivit agerpres.

Este prima ieşire în public a lui Trump după ce protestatarii au pătruns în Capitoliul din Washington, sediul Congresului Statelor Unite. În Camera Reprezentanţilor va începe miercuri procedura de destituire (impeachment) a preşedintelui, acuzat că i-a instigat pe susţinătorii săi la manifestaţia violentă de contestare a rezultatului alegerilor.


Citește și : OMS nu caută în China vinovații pentru răspândirea coronavirusului

În ultimele două luni, Trump a încercat fără succes să conteste, inclusiv în justiţie, victoria în alegerile din 3 noiembrie a contracandidatului său, democratul Joe Biden. Joia trecută, la numai câteva ore după evacuarea protestatarilor din Capitoliu, Congresul a validat rezultatul scrutinului, prin numărarea mandatelor electorilor desemnaţi de statele americane conform votului popular.

Casa Albă nu a dat detalii despre programul preşedintelui în Texas, dar – consemnează AFP – este vorba de marcarea încheierii construcţiei a 400 de mile (circa 640 de km) de zid la frontieră, adică mult mai puţin decât “marele, magnificul” zid promis de Trump în campania electorală din 2016; de fapt, s-au construit doar 20 de km de zid în locuri unde nu exista înainte nicio barieră, iar Mexicul nu a plătit construcţia, aşa cum a promis şi a insistat liderul republican.

Reuters remarcă locul ales pentru vizită: Alamo, unde în 1836 texanii au fost învinşi de mexicani, dar nu s-au predat şi au luptat până la moarte.

Citește și : UE grăbește lansarea noii generații de sateliți Galileo

Votul de miercuri în Camera Reprezentanţilor urmează probabil să declanşeze procesul de destituire a preşedintelui, care se va desfăşura în Senat. Trump a mai fost vizat o dată de o procedură similară, care nu a avut succes din cauză că republicanii dispuneau de majoritate în Senat, ceea ce nu mai este cazul acum.

Preşedinta Camerei, democrata Nancy Pelosi, i-a cerut vicepreşedintelui SUA, Mike Pence, să invoce Amendamentul numărul 25 la Constituţie, constatând incapacitatea lui Trump de a-şi exercita atribuţiile prezidenţiale şi preluând funcţia ca interimar, până la instalarea lui Biden în 20 ianuarie. Încă înainte de a se întâlni luni cu Pelosi în Biroul Oval al Casei Albe, Pence a arătat însă clar că nu va da curs unui astfel de demers.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO// Activist prins cu mii de euro și pliante cu mesaje ale unui lider criminal

VIDEO// Activist prins cu mii de euro și pliante cu mesaje ale unui lider criminal În weekend, în baza unei informații parvenite de la o...

Un nou Târg de Cariere, organizat la Guvern. Peste 150 de funcții vor fi propuse

Un nou Târg de Cariere, organizat la Guvern. Peste 150 de funcții vor fi propuse Oportunitățile de angajare și de desfășurare a stagiilor în sectorul...

AIPA a finalizat recepționarea dosarelor pentru granturi în MDT

AIPA a finalizat recepționarea dosarelor pentru granturi în MDT AIPA a recepționat 33 de cereri pentru concursul de granturi pentru producătorii agricoli care investesc în...

Cetățean israelian, prins cu pastile cu efect psihotrop la frontiera R. Moldova

Cetățean israelian, prins cu pastile cu efect psihotrop la frontiera R. Moldova Un cetățean al Israelului a fost depistat la punctul de trecere a frontierei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.