X

Trump vizitează zidul de la frontiera cu Mexicul, cu o zi înaintea procedurii de destituire din Congresul SUA

Preşedintele american Donald Trump şi-a programat marţi o vizită în statul Texas, unde va vizita o porţiune de zid construită la frontiera SUA cu Mexicul, relatează agenţiile de presă internaţionale. Reuters afirmă că liderul de la Casa Albă a dat curs recomandărilor consilierilor de a participa la evenimente care subliniază realizările din mandatul său, potrivit agerpres.

Este prima ieşire în public a lui Trump după ce protestatarii au pătruns în Capitoliul din Washington, sediul Congresului Statelor Unite. În Camera Reprezentanţilor va începe miercuri procedura de destituire (impeachment) a preşedintelui, acuzat că i-a instigat pe susţinătorii săi la manifestaţia violentă de contestare a rezultatului alegerilor.

Citește și : OMS nu caută în China vinovații pentru răspândirea coronavirusului

În ultimele două luni, Trump a încercat fără succes să conteste, inclusiv în justiţie, victoria în alegerile din 3 noiembrie a contracandidatului său, democratul Joe Biden. Joia trecută, la numai câteva ore după evacuarea protestatarilor din Capitoliu, Congresul a validat rezultatul scrutinului, prin numărarea mandatelor electorilor desemnaţi de statele americane conform votului popular.

Casa Albă nu a dat detalii despre programul preşedintelui în Texas, dar – consemnează AFP – este vorba de marcarea încheierii construcţiei a 400 de mile (circa 640 de km) de zid la frontieră, adică mult mai puţin decât “marele, magnificul” zid promis de Trump în campania electorală din 2016; de fapt, s-au construit doar 20 de km de zid în locuri unde nu exista înainte nicio barieră, iar Mexicul nu a plătit construcţia, aşa cum a promis şi a insistat liderul republican.

Reuters remarcă locul ales pentru vizită: Alamo, unde în 1836 texanii au fost învinşi de mexicani, dar nu s-au predat şi au luptat până la moarte.

Citește și : UE grăbește lansarea noii generații de sateliți Galileo

Votul de miercuri în Camera Reprezentanţilor urmează probabil să declanşeze procesul de destituire a preşedintelui, care se va desfăşura în Senat. Trump a mai fost vizat o dată de o procedură similară, care nu a avut succes din cauză că republicanii dispuneau de majoritate în Senat, ceea ce nu mai este cazul acum.

Preşedinta Camerei, democrata Nancy Pelosi, i-a cerut vicepreşedintelui SUA, Mike Pence, să invoce Amendamentul numărul 25 la Constituţie, constatând incapacitatea lui Trump de a-şi exercita atribuţiile prezidenţiale şi preluând funcţia ca interimar, până la instalarea lui Biden în 20 ianuarie. Încă înainte de a se întâlni luni cu Pelosi în Biroul Oval al Casei Albe, Pence a arătat însă clar că nu va da curs unui astfel de demers.

Tags: congresDonald TrumpfrontieramexicSUAtexas
Categorii: Știrile zilei