X

Trupa Beastie Boys dă în judecată un lanţ de restaurante pentru utilizarea fără permisiune a melodiei ‘Sabotage’ în reclame

Trupa Beastie Boys dă în judecată un lanţ de restaurante pentru utilizarea fără permisiune a melodiei ‘Sabotage’ în reclame

Trupa Beastie Boys a dat în judecată într-un tribunal federal din New York compania din industria restaurantelor Brinker International, pe care o acuză că a folosit fără permisiune faimoasa melodie din 1994 a trioului rap, ”Sabotage”, pentru promovarea lanţului de restaurante Chili’s, informează Reuters.

Trupa susţine, potrivit documentelor judiciare depuse miercuri, că Brinker a folosit în mod ilegal ”Sabotage” în reclame din social media pentru restaurantele Chili’s, sugerând în mod fals că Beastie Boys ar promova aceste restaurante, potrivit stiripesurse.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Nici avocaţii trupei Beastie Boys şi nici purtători de cuvânt ai companiei Brinker nu au dat curs imediat joi unei solicitări de a comenta informaţiile despre proces.

Trupa Beastie Boys s-a format în New York în 1981 şi s-a desfiinţat în 2012 după ce membrul fondator Adam ‘MCA’ Yauch a murit de cancer. Formaţia a fost inclusă în panteonul Rock and Roll Hall of Fame mai devreme în acel an.

”Sabotage” a fost un single extras de pe albumul din 1994 al trupei, ”Ill Communication”, şi a devenit faimos datorită videoclipului, o parodie a filmelor poliţiste de televiziune din anii 1970.

În documentele judiciare, trupa susţine că Brinker a publicat fără autorizaţie reclame pentru Chili’s pe reţelele de socializare însoţite de melodia ”Sabotage”.

Trupa afirmă că una din reclame prezintă ”trei personaje cu peruci care duc cu gândul la anii 1970, mustăţi false şi ochelari de soare” ”cu intenţia de a evoca în mintea publicului scene din binecunoscutul videoclip al reclamanţilor, ‘Sabotage”’.

”Reclamanţii nu au autorizat ‘Sabotage’ sau alte creaţii de-ale lor să fie folosite în scop publicitar de terţe părţi, iar răposatul Adam Yauch, membru Beastie Boys, a inclus o clauză în testamentul său prin care interzice astfel de utilizări”, se mai spune în documentele judiciare.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Beastie Boys au acuzat Brinker de încălcarea drepturilor de autor şi de încălcarea dreptului asupra mărcii comerciale. Trupa a solicitat tribunalului despăgubiri de cel puţin 150.000 de dolari şi un ordin care să interzică Brinker utilizarea creaţiilor trupei.

Trupa a câştigat 1,7 milioane de dolari în urma unui proces împotriva fabricantului de băuturi energizante Monster Beverage Corp în 2014, pentru utilizarea fără acord a melodiilor sale.

Tags: Beastie BoysrestauranteSabotage
Diverse