Trupele americane au lăsat în urmă totul, de la băuturi energizante la vehicule blindate, când au abandonat o bază cheie din Afganistan în toiul nopții

Publicat:

Când forțele SUA au părăsit Aeroportul Bagram, o bază aeriană strategică din Afganistan, în mijlocul nopții săptămâna trecută, au lăsat în urmă o mulțime de lucruri, de la sticle de apă și băuturi energizante până la vehicule civile și blindate, a declarat un general afgan, potrivit Associated Press News (apnews.com)

Retragerea militară americană din Afganistan este finalizată cu 90%, a anunțat marți Comandamentul Central al SUA. Bagram a fost a șaptea instalație pe care armata SUA a transferat-o forțelor de securitate afgane, transmite Business Insider.


Citeşte şi: Victoria talibanilor în Afganistan TERFELEŞTE profund imaginea Americii – Black News

Comandamentul a spus că avioane de transport 984 C-17 au scos încărcături de materiale din țară. Peste 17.000 de echipamente au fost distruse. Și alte provizii au fost transferate în mod intenționat afganilor.

Dar, având în vedere natura grăbită a retragerii, așteptată să fie în mare parte completă până la sfârșitul lunii august, se pare că unele lucruri sunt pur și simplu lăsate în urmă.

A member of the Afghan security forces standing amid things left behind by the US forces that departed Bagram. Rahmat Gul/AP Photo

Noul comandant afgan de la Bagram, generalul Mir Asadullah Kohistani, a declarat pentru BBC că trupele americane au părăsit Aeroportul Bagram în jurul orei 3 dimineața, vinerea trecută. SUA și forțele partenere au ocupat continuu baza de când a fost capturată în timpul invaziei din Afganistan din 2001, după atacurile teroriste din 11 septembrie.

Se pare că forțele americane au plecat fără să-i spună lui Kohistani, care a susținut că nici măcar nu știa că trupele americane au plecat până la câteva ore după plecarea lor. Armata SUA spune că a coordonat retragerea cu conducerea afgană, dar ora exactă a plecării nu a fost discutată din cauza preocupărilor de securitate operațională.

Kohistani a declarat AP că forțele SUA au lăsat în urmă aproximativ 3,5 milioane de articole, unele mai mari decât altele. Această listă include lucruri precum telefoane și materiale de construcție, cum ar fi uși, clanțe de uşi și ferestre.

An Afghan soldier playing a guitar that was left behind after US troops departed Bagram. Rahmat Gul/AP Photo

Printre lucrurile pe care armata SUA le-a lăsat se numără zeci de mii de sticle de apă și băuturi energizante, precum și pachete alimentare gata de consum, a raportat AP. Au existat și câteva obiecte personale, cum ar fi o chitară.

Vehicles that were left after the US forces left Bagram Airfield. Haroon Sabawoon/Anadolu Agency via Getty Images

Trupele au lăsat mii de vehicule civile, inclusiv multe care nu mai aveau chei și sute de vehicule militare blindate, cum ar fi vehiculele protejate de ambuscadă rezistente la mine sau MRAP-uri.

An Afghan soldier walking past Mine Resistant Ambush Protected vehicles, or MRAPs, that were left at Bagram. Rahmat Gul/AP Photo

Forțele americane au lăsat, de asemenea, unele muniții și arme, deși majoritatea armelor grele au fost luate de trupele care plecau sau distruse, a raportat AP. Pentagonul a recunoscut că unele vehicule au fost lăsate, dar a negat faptul că armele ar fi fost lăsate în urmă.

Scrap left after the US forces left Bagram. Haroon Sabawoon/Anadolu Agency via Getty Images

Când forțele SUA au părăsit Bagram, au oprit curentul la bază. În întunericul din toiul nopții, jefuitorii au dat năvală, apucând orice și orice, de la laptopuri uzate până la canistre cu gaz. Unii afgani care au pus mâna pe echipament au fost văzuți vândând echipamente militare americane second-hand.

AP a raportat că soldații afgani de la Aeroportul Bagram au fost văzuți curățând gunoiul lăsat de jefuitori.

Citeşte şi: DISPERARE la Kabul! Mii de oameni vor să fugă din Afganistan! Unii cad din sau de pe avioanele care cu greu reuşesc să decoleze – VIDEO – Black News

Pe măsură ce SUA își retrag forțele – uneori într-un mod care pare să fie în contradicție cu plecarea „ordonată și sigură”, Pentagonul a spunea că urmărește ofensiva talibanilor în Afganistan.

An Afghan man rests in his shop on Monday as he sell US secondhand materials outside Bagram. Mohammad Ismail/Reuters

“Te uiți la situația de securitate, nu este bună. Afganii recunosc că nu este bună. Talibanii sunt în mișcare. Începem să creăm aici condiții care să nu arate bine pentru Afganistan în viitor, dacă există o presiune pentru o preluare militară “, a declarat duminică generalul Scott Miller, principalul general american din Afganistan, la emisiunea ABC” Săptămâna aceasta “.

An Afghan soldier stands watch at Bagram after the departure of US forces. Haroon Sabawoon/Anadolu Agency via Getty Images

“Ar trebui să fim îngrijorați”, a spus el, adăugând că se teme că oamenii își vor pierde speranța și vor accepta că prăbușirea guvernului afgan este o concluzie inevitabilă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Recean, întrevedere cu membrii APL din UTA Găgăuzia: ‘Trebuie să construim, împreună, Europa la noi acasă’

Recean, întrevedere cu membrii APL din UTA Găgăuzia: 'Trebuie să construim, împreună, Europa la noi acasă' Oportunitățile de dezvoltare a localităților prin prisma obiectivului de...

SUA confirmă al cincilea caz uman de gripă aviară

SUA confirmă al cincilea caz uman de gripă aviară Un angajat al unei ferme de lapte din Colorado a devenit a cincea persoană din Statele...

Zelenski nu intenţionează să îi acorde un interviu jurnalistului american Tucker Carlson

Zelenski nu intenţionează să îi acorde un interviu jurnalistului american Tucker Carlson Volodimir Zelenski nu intenţionează să îi acorde un interviu prezentatorului conservator american...

Alcool și țigări ascunse în podeaua unui autocar

Alcool și țigări ascunse în podeaua unui autocar Un moldovean de 44 de ani este documentat de vameșii români după ce a încercat să treacă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.