Trupele americane retrase din Siria se vor întoarce acasă

Publicat:

Ministrul american al apărării, Mark Esper, a asigurat marţi că Washingtonul intenţionează să-i readucă în Statele Unite pe militarii americani care se retrag din Siria şi nu urmăreşte să prelungească şederea acestora în Irak pe termen nedefinit, transmite Reuters, potrivit agerpres.

“Scopul nu este (ca soldaţii americani) să stea interminabil în Irak, scopul este să ne retragem soldaţii şi să-i aducem într-un final acasă”, a declarat Esper la baza aeriană Prince Sultan de lângă Riad, în Arabia Saudită.


Citește și: Cutremur puternic în Samoa

El a menţionat că nu au fost deocamdată stabilite detaliile în ce priveşte timpul pe care îl vor mai petrece trupele americane în Irak, aspect pe care urmează să-l discute miercuri cu omologul său irakian.

Mark Esper a sosit luni la Riad într-o vizită surpriză, la zece zile după ce Washingtonul anunţase că va trimite militari şi echipament în plus Arabiei Saudite, după atacul asupra a două rafinării ale Aramco pe 14 septembrie.

Secretarul american al Apărării a ajuns în Arabia Saudită din Afganistan, ca parte a unui turneu în Orientul Mijlociu şi Europa despre care nu au fost furnizate detalii şi nici ţările pe care le va include, cu excepţia faptului că va culmina cu participarea la summitul miniştrilor NATO de la Bruxelles.

Citește și: Sub presiunea protestelor din stradă (VIDEO), premierul libanez anunță reforme majore

Sâmbătă, în drum spre Orientul Mijlociu, Esper a declarat că toţi cei aproape 1.000 de militari care se retrag din nordul Siriei vor fi transferaţi în vestul Irakului pentru a continua campania împotriva luptătorilor Statului Islamic şi pentru ‘a ajuta la apărarea Irakului’.

SUA au anunţat la 6 octombrie retragerea militarilor americani din nordul Siriei, dând aparent undă verde intervenţiei turce în nord-estul acestei ţări împotriva miliţiei kurde Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG), grup pe care îl descrie drept ”terorist”. Joia trecută, Turcia a fost acord, în urma discuţiilor cu vicepreşedintele american Mike Pence, să suspende timp de cinci zile ofensiva pentru a le permite luptătorilor kurzi să se retragă din ‘zona de securitate’ pe care Ankara vrea să o instituie la graniţa cu Siria, armistiţiu ce expiră marţi seara.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.