X

Trupele ruse probabil se vor retrage de pe malul vestic al fluviului Nipru (oficial prorus din Herson)

Un oficial prorus din regiunea ucraineană sudică Herson a declarat joi că trupele ruse probabil se vor retrage de pe malul vestic al fluviului Nipru, de unde Rusia a evacuat populaţia în ultimele săptămâni, relatează agenţiile Reuters şi EFE, potrivit agerpres

”Cel mai probabil, unităţile noastre vor pleca pe malul stâng (de est)” al Niprului, a declarat pentru un web-site pro-Kremlin vice-guvernatorul regional numit de Moscova în provincia ucraineană Herson, Kiril Stremusov.

Citește și : Americanii au aflat! Comandanții ruși au discutat despre folosirea armamentului nuclear

Capitala omonimă a acestei provincii, situată pe malul de vest al Niprului, este singurul mare oraş ucrainean pe care trupele ruse au reuşit să-l ocupe după lansarea invaziei asupra Ucrainei în februarie.

În faţa aşteptatei contraofensive ucrainene asupra oraşului Herson, trupele ruse au evacuat de pe cealaltă parte a Niprului peste 70.000 de persoane, precum şi monumente şi vestigii istorice, inclusiv rămăşiţele prinţului Grigori Potemkin, care a fondat acest oraş în anul 1779.

Potrivit unui mesaj postat joi pe Telegram de primarul ucrainean al unei localităţi învecinate cu oraşul Herson, ”localnicii de pe malul drept al regiunii Herson (malul drept al Niprului n.red) au informat că trupele ruse şi-au abandonat posturile de control în aşezările Ciornobaevka, Stepanevka şi Bilozerka”, iar ”în oraşul Herson efectivele personalului militar (rus) au scăzut considerabil”.

Citește și : Cetăţenii germani sunt sfătuiţi să plece imediat din Iran: Riscaţi să fiţi arestaţi!

Armata ucraineană a lansat în septembrie o contraofensivă în Herson prin care încearcă mai întâi să taie comunicaţiile trupelor ruse care au trecut Niprul. Trupele ucrainene au distrus deja podurile de peste Nipru, forţându-le pe cele ruse să apeleze la pontoane şi alte improvizaţii pentru a-şi aproviziona soldaţii.

Tags: HersonKiril StremusovkremlinmoscovaNiprurusia
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina