Trupele ruse revendică ocuparea altor două sate în estul Ucrainei

Publicat:

Trupele ruse revendică ocuparea altor două sate în estul Ucrainei

Rusia a revendicat duminică ocuparea altor două sate în estul Ucrainei, după încă unul în ziua precedentă, trupele sale continuându-şi înaintarea lentă în faţa unei armate ucrainene mai slab echipate şi mai puţin numeroase, dar fără a reuşi o străpungere notabilă, în timp ce de partea sa Ucraina continuă atacurile cu drone asupra rafinăriilor şi depozitelor de combustibil pe teritoriul rus, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Ministerul rus al Apărării a menţionat în raportul său zilnic referitor la evoluţia frontului ucrainean capturarea localităţilor Progres şi Evghenivka, ambele situate în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, unde se desfăşoară în prezent luptele cele mai intense. Sâmbătă, armata rusă a revendicat şi capturarea satului Lozuvaţke, în aceeaşi regiune, potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Trupele ruse, mai numeroase şi mai bine echipate cu arme şi muniţii faţă de armata ucraineană, menţin iniţiativa de-a lungul întregului front de peste o mie de kilometri după eşecul marii contraofensive ucrainene din vara anului trecut şi cucerirea oraşului-fortăreaţă Avdiivka în februarie.

Rusia anunţă în fiecare săptămână ocuparea de noi localităţi în Ucraina, dar fără să fi reuşit până în prezent vreo străpungere semnificativă a liniilor defensive ucrainene, deşi armata ucraineană, în pofida ajutorului militar occidental substanţial, în continuare nu dispune de arme şi muniţii suficiente şi nici de efectivele de trupe de care ar avea nevoie, procesul de mobilizare a unor noi soldaţi decurgând lent.

Mai devreme săptămâna aceasta armata rusă a anunţat ocuparea satului Ivano-Darivka, în ofensiva sa către bastionul strategic ucrainean din oraşul Toreţk, unde se află o infrastructură esenţială pentru aprovizionarea trupelor ucrainene pe acel sector de front în provincia Doneţk.

Armata rusă foloseşte intensiv în atacurile asupra liniilor ucrainene bombe aeriene cu planare, o armă deosebit de distructivă lansată de avioanele de atac de la circa 70 de kilometri de ţintă şi dificil de contracarat.

Potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, aproximativ 700 de bombe cu planare şi peste 100 de drone explozive Shahed au fost folosite de Rusia în ultima săptămână. După ce Ucraina a primit noi sisteme antiaeriene Patriot, Zelenski le-a cerut duminică din nou aliaţilor occidentali şi alte sisteme antiaeriene cu o rază de acţiune suficientă şi îndeajuns de performate pentru a contracara atacurile ruseşti cu rachete, drone şi cu bombe cu planare.

“Poporul nostru suferă zi de zi teroarea. Iar poporul nostru merită o apărare justă şi fiabilă. Aceasta poate fi obţinută doar cu o rază de acţiune şi o calitate suficientă a sistemelor de apărare antiaeriană”, a indicat el într-un mesaj pe Telegram.

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

În acest timp, Statul Major ucrainean a confirmat duminică lovirea cu succes a unui depozit de combustibil în regiunea rusă Kursk într-un atac cu drone. Potrivit Kievului, acel depozit are 11 tancuri petroliere, dar nu este clar câte dintre acestea au fost lovite, fiind însă observat un incendiu masiv acolo.

Ucraina a efectuat de la începutul anului zeci atacuri cu drone asupra Rusiei, ca tactică de război asimetric pentru a destabiliza logistica armatei ruse.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

UNESCO încheie înscrierile din acest an pe Lista Patrimoniului Mondial cu 26 de noi situri adăugate

UNESCO încheie înscrierile din acest an pe Lista Patrimoniului Mondial cu 26 de noi situri adăugate Comitetul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură...

Putin avertizează SUA că desfăşurarea de rachete în Germania poate provoca o criză ca în Războiul Rece

Putin avertizează SUA că desfăşurarea de rachete în Germania poate provoca o criză ca în Războiul Rece Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat duminică Statele...

Cantitatea de miere exportată s-a dublat de la început de 2024

Cantitatea de miere exportată s-a dublat de la început de 2024 În primele luni din 2024, apicultorii din Republica Moldova au reușită să exporte 1.898...

Atac cu acid în parcul central din municipiul Bălți

Atac cu acid în parcul central din municipiul Bălți Sursele susțin că bărbatul în vârstă de 50 de ani ar fi fost în stare de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.