Trupele ucrainene încearcă să încetinească înaintarea rusă către oraşul cheie Pokrovsk

Publicat:

Trupele ucrainene încearcă să încetinească înaintarea rusă către oraşul cheie Pokrovsk

Forţele ucrainene îşi continuă retragerea din apropierea oraşului Pokrovsk, un nod strategic de transport în regiunea estică Doneţk, deşi reuşesc să provoace pierderi mari inamicului rus şi să-i limiteze înaintarea, consemnează miercuri agenţia EFE.

Între o treime şi jumătate din toate atacurile efectuate de Rusia pe frontul ucrainean în ultimele zile au avut loc în această zonă, unde armata rusă încearcă în continuare să înainteze după ce a ocupat oraşul fortăreaţă Avdiivka în urmă cu cinci luni, potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

După ce au capturat în ultima săptămână localităţile Progres şi Vovce, trupele ruse au avansat de atunci câţiva kilometri de-a lungul liniei de cale ferată spre vest, către importantul nod logistic Pokrovsk.

“Acesta este cel mai complicat sector al frontului în acest moment. Tactica rusă este să caute punctele cele mai slabe în apărarea noastră şi apoi să le lovească cu toate forţele lor”, explică Iana Statna, un cunoscut voluntar civil care ajută la echiparea armatei ucrainene cu drone şi furnizează produse de bază civililor rămaşi în zonă.

Într-un efort de a încetini înaintarea trupelor ruse, Statna şi colegii săi voluntari au furnizat unităţilor ucrainene peste 6.000 de drone achiziţionate prin campanii de donaţii.

Dronele sinucigaşe FPV (First Person View) de mici dimensiuni, manevrate de piloţi de la sol şi care explodează la impactul cu ţinta, au fost deosebit de eficiente în respingerea atacurilor ruseşti. Dar nevoia de aceste dispozitive – dintre care doar una din unităţile armatei ucrainene cu care colaborează Statna utilizează mai mult de 100 pe zi – depăşeşte cu mult oferta.

“Este foarte greu să lupţi cu acest inamic, pentru că, din păcate, Rusia are avantaj în ceea ce priveşte efectivele, echipamentele şi armele, inclusiv aceste drone”, remarcă voluntarul ucrainean.

Atacurile ruseşti continuă să distrugă oraşe şi sate din zonă, mai ales cu bombele aeriene ghidate, o armă de mare putere care distruge poziţiile defensive ale trupelor ucrainene şi care este dificil de contracarat.

Totuşi, experţii militari ucraineni consideră că impactul înaintărilor ruseşti în zona Pokrovsk nu este unul major pentru ansamblul frontului. Potrivit lui Oleksandr Kovalenko, membru al grupului ucrainean Rezistenţa Informativă, înaintarea trupelor ruse este de numai 50-60 de metri pe zi, iar aceasta este obţinută cu mari pierderi de oameni şi echipamente.

Şi colonelul ucrainean în retragere Serghei Grabski crede la rândul său că avansul rusesc spre Pokrovsk, deşi îngrijorător, nu echivalează cu “colapsul frontului”.

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

“Misiunea noastră acum este să oprim cât mai mult înaintarea inamicului, lucru pe care-l facem într-un mod destul de activ”, dând armatei ucrainene răgazul pentru a-şi consolida poziţiile defensive pe axa către Pokrovsk, a adăugat el.

Totuşi, în pofida ajutorului occidental, trupele ucrainene încă nu au suficiente arme şi muniţii şi în plus se confruntă cu dificultăţi în a-şi completa rândurile cu noi soldaţi pentru a compensa pierderile grele acumulate în aproape doi ani şi jumătate de război, procesul de mobilizare a unor noi soldaţi decurgând lent.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cetățenii Republicii Moldova vor putea investi în VMS: Cum funcționează și care sunt beneficiile

Cetățenii Republicii Moldova vor putea investi în VMS: Cum funcționează și care sunt beneficiile Cetățenii Republicii Moldova vor putea investi în valorile mobiliare de stat...

Resturi de dronă, găsite în judeţul Tulcea din România

Resturi de dronă, găsite în judeţul Tulcea din România Resturi de dronă au fost găsite, miercuri, în zona localităţii Ceatalchioi din judeţul Tulcea, informează Ministerul...

IGPF, după reținerea unui angajat al SPF pentru trădare de patrie: ‘Suntem dedicați menținerii integrității și profesionalismului în rândurile noastre!’

IGPF, după reținerea unui angajat al SPF pentru trădare de patrie: 'Suntem dedicați menținerii integrității și profesionalismului în rândurile noastre!' Angajatul Poliției de Frontieră, reținut...

Maia Sandu, întrevedere de rămas-bun cu ambasadorul Ucrainei, Marko Shevchenko

Maia Sandu, întrevedere de rămas-bun cu ambasadorul Ucrainei, Marko Shevchenko Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Marko Shevchenko, ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.