X

Trupul neînsufleţit al fostului preşedinte pakistanez Musharraf, repatriat luni; funeraliile vor avea loc marţi

Rămăşiţele pământeşti ale fostului preşedinte pakistanez Pervez Musharraf vor fi repatriate luni din Dubai unde a murit, iar funeraliile sale vor fi organizate a doua zi, relatează AFP, citând surse oficiale pakistaneze, potrivit agerpres

Ultimul conducător militar al Pakistanului, din care a făcut un aliat al SUA în lupta împotriva Al-Qaida, Pervez Musharraf a murit la Dubai la vârsta de 79 de ani, în urma unei maladii rare.

Citește și : Armata israeliană a ucis mai mulţi militanţi înarmaţi într-o tabără de refugiaţi lângă Ierihon

Repatrierea trupului neînsufleţit urmează să aibă loc în cursul zilei de luni, au declarat înalţi responsabili care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Funeraliile vor fi organizate marţi la Karachi (sud), unde locuieşte familia sa, a declarat pentru AFP o sursă militară.

Venit la putere după o lovitură de stat în 1999 şi rămas în fruntea Pakistanului până în 2008, generalul de patru stele s-a autoproclamat preşedinte în iunie 2001 şi ocupa acest post la momentul atentatelor de la 11 septembrie împotriva SUA.

Perceput iniţial drept un moderat, el s-a erijat în principalul aliat regional al Washingtonului în lupta împotriva Al-Qaida. El a scăpat din cel puţin trei tentative de asasinat ale acestei organizaţii.

În timpul celor nouă ani ai săi la putere, Pakistanul a înregistrat o creştere economică puternică, clasa de mijloc s-a dezvoltat, media s-au liberalizat, iar armata a jucat cartea detensionării în relaţia cu India rivală, notează AFP.

Fostul şef al statului, care a fost constrâns să renunţe la putere în 2008 sub ameninţarea unei proceduri de destituire, a murit duminică dimineaţă.

El a plecat în Dubai în 2016 pentru tratamente medicale legate de o amiloză, o patologie rară care afectează organele vitale.

În 2019, un tribunal special l-a condamnat la pedeapsa cu moartea în contumacie pentru “înaltă trădare”, pentru că a instaurat starea de urgenţă în 2007. Condamnarea sa a fost însă anulată la puţin timp după aceea.

Citește și : Nou bilanţ al catastrofei din Turcia (VIDEO): Peste 900 de morţi, mii de răniţi şi numeroase persoane rămase sub dărâmături

Înalţi responsabili militari ai Pakistanului “au exprimat sincere condoleanţe în urma decesului generalului Pervez Musharraf”, a anunţat într-un scurt comunicat serviciul de presă al armatei.

Tags: Al QaidaDubaiPervez MusharrafSUA
Categorii: Știrile zilei