X

Tsai Ing-wen: Taiwanul nu va ceda presiunilor Chinei

Preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen a declarat că Taiwanul nu va ceda presiunilor Chinei şi îşi va apăra sistemul democratic, informează AFP şi BBC , scrie news.ro

“Cu cât reuşim mai multe, cu atât este mai mare presiunea din partea Chinei”, a spus Tsai într-un discurs de Ziua Naţională.

Citește și : Rușii organizează excursii de vaccinare în Serbia pentru a putea beneficia de Pfizer şi de AstraZeneca

Ea a precizat că Taiwanul se află “în prima linie de apărare a democraţiei” şi nu poate fi forţat să ia calea aleasă pentru ţară de China.

“Sperăm într-o relaxare a relaţiilor cu Beijingul şi nu vom acţiona pripit, însă nu ar trebui deloc să ne gândim că poporul taiwanez va ceda presiunilor”, a adăugat Tsai Ing-wen.

Aceste afirmaţii vin după ce, sâmbătă, preşedintele chinez Xi Jinping s-a angajat să realizeze ”o reunificare paşnică” cu Taiwanul şi nu a făcut nicio referire directă la utilizarea forţei, după o săptămână de tensiuni cu insula revendicată de China care au provocat îngrijorare la nivel internaţional.

Vorbind la Sala Mare a Poporului, Xi a spus că poporul chinez ”are o tradiţie glorioasă” de a se opune separatismului. ”Separatismul independenţei Taiwanului este cel mai mare obstacol în realizarea reunificării ţării mamă şi cel mai serios pericol ascuns pentru revigorarea naţională”, a spus preşedintele la aniversarea revoluţiei care a înlăturat dinastia imperială în 1911. El a adăugat că ”reunificarea” paşnică reprezintă cel mai bine interesele generale ale poporului taiwanez, dar că China îşi va proteja suveranitatea şi unitatea.

Citește și : Libanul a rămas sâmbătă fără energie electrică la nivel naţional din cauza lipsei de carburanţi

Acesta a adoptat un ton uşor mai temperat faţă de luna iulie, când a avut loc cel mai recent discurs important al săi referitor la Taiwan, în care a promis să ”zdrobească” orice încercări de independenţă oficială. În 2019, preşedintele a ameninţat direct că va folosi forţa pentru a aduce insula sub controlul Beijingului.

Începând din 1 octombrie, forţele aeriene chineze au efectuat timp de patru zile incursiuni în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului, cu un total de 150 de avioane. Incursiunile aeriene s-au încheiat, iar Xi nu a făcut nicio referire la acestea.

Tags: BeijingChinataiwanTsai Ing-wen
Categorii: Știrile zilei