X

Tsitsi Dangarembga, scriitoare de succes din Zimbabwe, achitată pentru acuzaţiile de incitare la violenţă în urma participării la un protest

Tsitsi Dangarembga, scriitoare de succes din Zimbabwe, a fost achitată luni în apel pentru acuzaţiile de ”incitare la violenţă” formulate împotriva ei după ce a participat la un protest paşnic în Harare, în timpul lockdown-ului din 2020, informează AFP, potrivit agerpres

Judecătorii de la Curtea de Apel au demonstrat că magistratul care a condamnat-o în primă instanţă nu a avut dreptate, adăugând că-şi vor face publică argumentaţia ulterior.

Citește și : Medvedev cere asasinarea lui Volodimir Zelenski

”N-a fost comisă nicio infracţiune”, a declarat pentru AFP avocatul scriitoarei, Harrison Nkomo. ”Judecătorii au explicat că ea nu a comis nicio infracţiune”, a mai spus el.

În primă instanţă, în septembrie, Tsitsi Dangarembga a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare.

Scriitoarea a fost arestată în plină pandemie la sfârşitul lui iulie 2020 pe când mărşăluia alături de o prietenă jurnalistă şi de alţi câţiva manifestanţi într-un cartier înstărit din Harare ţinând în mâini o pancartă pe care scria ”Vrem să ne fie mai bine. Să ne reformăm instituţiile!”.

Acuzarea i-a reproşat că, în acest mod, a incitat la violenţă şi, de asemenea, că a manifestat ”fără să solicite autorizaţie”. Ea a afirmat însă că nu a vorbit cu niciun trecător şi nici cu presa cu prilejul acestui protest modest, care nu a provocat acte de violenţă.

La ieşirea din tribunal, scriitoarea, o adeptă a feminismului, a denunţat o libertate de exprimare ”din ce în ce mai redusă şi criminalizată” în această ţară, adăugând că cetăţenii din Zimbabwe sunt acum trataţi ca ”supuşi” şi nu ca ”cetăţeni”.

Romanul de debut al scriitoarei Tsitsi Dangarembga, intitulat “Nervous Conditions”, a câştigat secţiunea africană a Commonwealth Writers’ Prize din 1989. Un alt roman al ei, “This Mournable Body”, a fost nominalizat la premiul Booker în 2020.

Citește și : Autobuzul de campanie al primarului Istanbulului a fost atacat cu pietre – VIDEO

Preşedintele Zimbabwe, Emmerson Mnangagwa, care i-a succedat în funcţie lui Robert Mugabe în 2017 după o lovitură de stat, este acuzat în mod frecvent de organizaţiile de apărare ale drepturilor omului că reduce la tăcere vocile disidente, în principal prin arestări arbitrare.

Un scrutin prezidenţial este prevăzut în august, însă nu a fost stabilită o dată precisă.

Tags: Curtea de ApelHararelockdownTsitsi DangarembgaZimbabwe
Categorii: Știrile zilei