Tudor Ulianovschi: Presupun că diplomatul rus expulzat și-a depășit atribuțiile în detrimentul intereselor R. Moldova

Publicat:

Tudor Ulianovschi: Presupun că diplomatul rus expulzat și-a depășit atribuțiile în detrimentul intereselor R. Moldova

Angajatul Ambasadei Rusiei la Chișinău a fost declarat la începutul săptămânii persona non grata de către autoritățile moldovenești pentru că s-ar fi ocupat cu acțiuni subversive împotriva statului nostru, nu cu diplomația. De această părere este fostul ministru de Externe, Tudor Ulianovschi, care a mai declarat, în cadrul emisiunii ”Dialog Deschis”, că autoritățile noastre vor trebui să analizeze foarte atent biografia persoanei care va fi propusă de Moscova spre înlocuirea diplomatului expulzat.

Persoana are la dispoziție 72 de ore ca să părăsească R. Moldova. Presupun că va fi trimis în locul ei un diplomat, sper. Presupun că este vorba despre niște acțiuni concrete, documentate, așa că nu cred că e o acțiune simbolică, dar este una țintită vizavi de o persoană care și-a depășit atribuțiile sale în detrimentul intereselor R. Moldova. Când va fi propusă o altă candidatură care să vină la Chișinău, va fi important să analizăm atent biografia respectivă și să ne asigurăm că, pe deoparte, se oferă condiții bune de activitate, cum este normal, dar în același timp să monitorizăm situația să nu se agraveze pe viitor, în contextul acțiunilor subversive conduse de actuala guvernare de la Moscova” a declarat Ulianovschi, potrivit deschide.md.


Citește și: Galbur: „Reunificarea cu România – unica soluție”

Cu referire la motivul din spatele deciziei Chișinăului, adică deschiderea ilegală de către Rusia a șase secții de votare în stânga Nistrului, în vederea alegerilor prezidențiale, fostul ministru de Externe consideră că această acțiune a Moscovei reprezintă o încălcare a principiului suveranității R. Moldova.

Este o încălcare a principiului suveranității unui stat membru ONU, pe teritoriul căruia, pe deoparte, staționează ilegal trupele rusești, iar pe de altă parte, se organizează evenimente cu caracter politic fără acceptul centrului, țării respective. Când se deschid secții de votare peste hotare, trebuie să obții acordul țării ca să deschizi secții de votare în afara Ambasadei. În cazul dat, este o ingerință crasă în dreptul internațional, dar și o provocare suplimentară pentru R. Moldova. Chiar dacă guvernarea de la Chișinău nu controlează de facto regiunea transnistreană, de jure este teritoriul R. Moldova. În acest sens, a fost necesară o reacție din partea autorităților și este bine că această reacție a intervenit. Ar fi fost insuficientă doar invitarea ambasadorului rus pentru a exprima protestul” a mai declarat Ulianovschi.

Potrivit lui, nu este un secret pentru nimeni faptul că Rusia a demarat un război hibrid de anvergură împotriva R. Moldova, căruia Chișinăul, pentru a-i face față cu succes, trebuie să aibă cadre mult mai bine pregătite.

Consider că astfel de acțiuni de contracarare a războiului hibrid ar trebui să fie mult mai bine pregătite. Cred că este loc de mai bine, consider că avem o criză de cadre profesioniste în sistemul administrativ central, care ar fi capabil să anticipeze aceste riscuri, să le monitorizeze, ca în primul rând să le cunoaștem și să vedem combate aceste riscuri. Or, în ziua de azi, consider că această aptitudine de a ne apăra nu este la limita necesară. Avem mult de muncit și actuala guvernare trebuie să depună un efort mai mare pentru a combate acțiunile de destabilizare și dezinformare. Totodată, fiind o democrație, trebuie să ne asigurăm că drepturile omului nu sunt afectate sau limitate. Aici este acea linie de plutire pe care trebuie să tindem să o promovăm” a mai notat Ulianovschi.

Citește și: Condițiile moderne de trai au ajuns la Cociulia

Potrivit fostului ministru de Externe, autoritățile trebuie să se concentreze mai mult și la partea de comunicare cu societatea, pentru a se asigura că acțiunile sale în contracararea acțiunilor subversive ale Rusiei și exponenților săi sunt transparente și nu încalcă drepturile omului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO – ‘The Death of Slim Shady’, al 12-lea album semnat Eminem, va fi disponibil în 12 iulie

VIDEO - 'The Death of Slim Shady', al 12-lea album semnat Eminem, va fi disponibil în 12 iulie "The Death of Slim Shady (Coup de...

Pink a anulat un concert în Elveţia din motive medicale

Pink a anulat un concert în Elveţia din motive medicale Cântăreaţa Pink a anunţat că nu va putea cânta, miercuri, la Berna. Această decizie a...

Iohannis: Continuăm să acționăm în sprijinul Ucrainei și R.Moldova

Iohannis: Continuăm să acționăm în sprijinul Ucrainei și R.Moldova „Alături de Statele Unite și de partenerii noștri europeni și globali, continuăm să acționăm în sprijinul...

Dosarul în care figurează Evghenia Guțul ar putea fi comasat cu cel al Marinei Tauber

Dosarul în care figurează Evghenia Guțul ar putea fi comasat cu cel al Marinei Tauber Dosarul în care figurează bașcana Evghenia Guțul, învinuită de acceptarea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.